Deze Nederlandse klassieker met Gouden Kalf-winnares Renée Soutendijk is terug in het filmhuis

Deze Nederlandse klassieker met Gouden Kalf-winnares Renée Soutendijk is terug in het filmhuis

Digitale 4K-restauratie van Nouchka van Brakels klassieke verfilming van Frederik van Eedens roman over het wel en wee van een vrouw uit de gegoede kringen (Renée Soutendijk) die de slagen van het lot ondergaat.

In 2005 schonk producent Sigma Filmproductions het beeld- en geluidsnegatief van Van de koele meren des doods aan Eye, als basis voor de digitale 4K-restauratie. Een kleine twintig jaar later kunnen we eindelijk het eindresultaat terug op het grote scherm aanschouwen.

De verfilming van Frederik van Eedens roman door filmmaakster Nouchka van Brakel over het wel en wee van een vrouw uit de gegoede kringen die de slagen van het lot ondergaat ziet er zo goed als nieuw uit.

Thema's van de film
Hedwig Marga de Fontayne (Soutendijk) is mooi, intelligent en bemiddeld; haar levenslust richt zich op de mannen in haar omgeving, maar huwelijk noch affaires brengen haar geluk, een morfineverslaving doet haar als prostituee in de goot van Parijs belanden en, uiteindelijk, in een inrichting. Van Brakel schildert een doorleefd psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van het gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Vrouwen die verandering willen in hun leven of in de maatschappij, stelde de regisseur in een interview, krijgen te maken met repressie.

Dat engagement en het maken van een schitterend gefilmde en aangeklede publieksfilm elkaar niet hoeven te bijten, bewijst Van Brakels interpretatie van Van Eedens roman. De film werd veelvuldig geprezen om het spel, camerawerk, art-direction en regie, en eindigde als het grootste kassucces van 1982 in de Nederlandse bioscopen.

Nieuwe Nederlandse topfilm
Hoofdrolspeler Renée Soutendijk werd onlangs onderscheiden met een Gouden Kalf voor haar (hoofd)rol in Sweet Dreams, Ena Sendijarevic' kijk op het koloniale verleden in Nederlands-Indië.


Sweet Dreams is nu te zien in de bioscoop. Van de koele meren des doods is vanaf 19 oktober te zien in (geselecteerde) filmhuizen.

NieuwsFilm

meest populair