Doodsbedreigingen weerhielden Martin Scorsese ervan om 'Schindler's List' te regisseren

Doodsbedreigingen weerhielden Martin Scorsese ervan om 'Schindler's List' te regisseren

De regisseur had de film graag willen maken maar durfde het uiteindelijk niet aan.

Later deze maand zullen we eindelijk kunnen gaan genieten van Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese. Toch zal dit voor sommige mensen best wel gevoelig liggen, aangezien dit gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Hier weet de regisseur zelf ook alles vanaf.

Scorsese heeft al heel wat pareltjes gemaakt en wordt gezien als een van de beste regisseurs aller tijden. Dit betekent echter niet dat hij nooit te maken heeft gehad met kritiek of tegenslag. Vooral met The Last Temptation of Christ had de filmmaker het lastig.

Kritiek
Hoewel de film goed werd onthaald, was niet iedereen er een fan van. Zo zit er een liefdesscène tussen Jezus en Mary Magdalene in de film, maar dit vonden de nodige mensen niet kunnen. Sommigen uiten hun ongenoegen, anderen gingen nog heel wat verder...

Toen een bioscoop in Parijs de film liet zien, werd deze in brand gestoken. Scorsese zelf ontving doodsbedreigingen. De regisseur liet zich er al eerder over uit en zei dat hij hierdoor niet meer durfde Schindler's List te maken.

Reactie
Zo zegt Scorsese: "Het hele doel van de film was om een gesprek te kunnen voeren over wat zo belangrijk is voor mij en miljoenen andere mensen. Het gaat hier om de oorsprong van liefde, die afkomstig zou kunnen zijn van God of Jezus. Ik vond dat een interessant concept".



Niet iedereen was het daar dus mee eens. De regisseur vervolgt: "Wat betreft 'Schindler's List', ik durfde het niet aan. Ik had al teveel trauma meegemaakt met het maken van andere films, waardoor ik niet opnieuw zo'n gevoelig verhaal wilde verfilmen..."

Lastig
Scorsese eindigt door te zeggen: "Ik weet dat er Joden waren die niet blij waren dat de schrijver van 'The Diary of Anne Frank' niet Joods was. Ook heb ik klachten gehoord over Schindler. Sommige mensen beweren dat hij gebruik maakte van de Joden om er zelf rijk mee te worden".



"Ik dacht toen bij mezelf: 'Wacht eens even...' Ik had hem, wel, misschien niet kunnen verdedigen, maar wel mijn visie kunnen laten zien. Ik denk dat hij een ongelofelijke man was, maar misschien wist ik er niet genoeg van af".

Anders
Scorsese liet de kans dus schieten om Schindler's List te maken. Niemand anders dan Steven Spielberg tekende hierna voor het project. Spijt zal hij zeker niet hebben. De film won maar liefst 7 Oscars en staat op plek 6 in de top 250 films op IMDb.

NieuwsFilm

meest populair