50 jaar na de release: 'The Exorcist' blijft een van de meest controversiële films aller tijden

50 jaar na de release: 'The Exorcist' blijft een van de meest controversiële films aller tijden

Het vervolg is nu te zien, maar kan niet tippen aan de horrorklassieker dat geteisterd werd door vreemde problemen.

Op dit moment draait The Exorcist: Believer in de bioscopen. Dit is natuurlijk een vervolg op de cultfilm The Exorcist, die in 1973 uitkwam. Toch is er, 50 jaar na zijn release, nog enorm veel te doen over het origineel.

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van William Peter Blatty, dat weer is geïnspireerd door een waargebeurde zaak. Hierdoor werd door sommige mensen gedacht dat het om een authentieke bezetenheid ging. Ook de film kwam vaak langs in het nieuws.

Succes
The Exorcist was namelijk een gigantische hit. Sommige mensen reden maar liefst bijna 200 kilometer naar de dichtstbijzijnde bioscoop, om vervolgens uren in de rij te staan. Toch was niet iedereen opgewassen tegen de horrorfilm.

Behoorlijk wat mensen vielen tijdens de film flauw. In de bioscoop van Westmont, Californië, ging het zelfs om tientallen bioscoopgangers. De film haalde hiermee het landelijk nieuws, maar hier bleef het niet bij.

Kijkers
De originele trailer (hieronder te zien) voor de film werd al aangepast, omdat deze te eng zou zijn. In de film krijg je echter alles te zien. Zo doen er zelfs vreemde geruchten de ronde dat een vrouw een miskraam had tijdens de film terwijl een andere man na slechts 20 minuten de zaal moest verlaten op een brancard.



Veel bioscoopgangers werden ook misselijk en moesten overgeven. Dit werd een veelvoorkomend probleem en zorgde in de nodige cinema's voor geblokkeerde wastafels en toiletten. Sommige bioscopen hadden zelfs ambulances klaarstaan aangezien er zo veel heftige reacties plaatsvonden.

Problemen
Ook op de set ging het vaak mis. Zo raakten veel mensen gewond op de set en brak er zelfs meerdere malen brand uit, waardoor sommige mensen beweerden dat de duivel zich ermee bemoeide. Regisseur William Friedkin liet een echte priester dan ook langskomen op de set om deze te 'reinigen'.



Zelfs na de film was er nog behoorlijk veel ophef. Linda Blair, in de film te zien als Regan MacNail, werd zelfs bedreigd. Er waren mensen die daadwerkelijk dachten dat zij bezeten was door de duivel. Zij had dan ook maar liefst zes maanden lang beveiliging nodig toen zij doodsbedreigingen ontving.

NieuwsFilm

meest populair