Deze briljante komediefilm van de Coen broers won geen enkele Oscar

Deze briljante komediefilm van de Coen broers won geen enkele Oscar

Sterker nog, 'The Big Lebowski' werd zelfs niet eens genomineerd.

Vorige week kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over The Shawshank Redemption. Laatstgenoemde wordt vaak gezien als de beste film aller tijden, maar deze won geen enkele Oscar. Dat geldt helaas ook voor The Big Lebowski.

De Coen-broertjes, Ethan en Joel, hebben samen al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Fargo en No Country for Old Men. Beide films wonnen Oscars, maar de briljante komedie The Big Lebowski ging met lege handen naar huis.

Verhaal
Hun film wordt vaak gezien als een van de beste komedies aller tijden. Het verhaal gaat over Jeff Lebowski, beter bekend als The Dude (Jeff Bridges). Op een dag krijgt hij bezoek van een aantal ongure types, die beweren dat zijn vriendin geld schuldig is aan hun baas.

The Dude komt erachter dat hij een rijke naamgenoot heeft en gaat bij hem verhaal halen. Het gaat vervolgens echter van kwaad naar erger, al helemaal wanneer zijn bowlingmaatje Walter (John Goodman) zich ermee gaat bemoeien.

Verliezer
Voornamelijk de rollen van Bridges en Goodman mogen er zijn, maar de twee werden niet eens genomineerd voor hun aandeel. Dat niet alleen. The Big Lebowski werd voor geen enkele categorie genomineerd. Dit geldt trouwens ook voor de Golden Globes.



1998 was wel een jaar met veel topfilms. De grote prijzen gingen toen voornamelijk naar As Good as It Gets, Titanic, L.A. Confidential, Good Will Hunting en The Wings of the Dove, om er maar een paar op te noemen.

Geliefd
Ondanks het feit dat The Big Lebowski dus geen grote filmprijs heeft gewonnen (wel werd hij genomineerd voor de beste film tijdens het Berlin International Film Festival) is de film enorm geliefd en heeft hij vandaag de dag een cultstatus.



In Amerika bestaat sinds 2002 het Lebowski Fest, dat alsmaar groter wordt. In Engeland hebben ze nu ook hun eigen versie van dit festival, genaamd The Dude Abides, in Londen. Ook bestaat er nu zelfs een religie, genaamd Dudeism, geïnspireerd op de levensstijl van 'The Dude'.

NieuwsFilm

meest populair