De minuscule gouden 'Star Wars'-outfit: Het schandaal rondom de controversiële kledingkeuze

De minuscule gouden 'Star Wars'-outfit: Het schandaal rondom de controversiële kledingkeuze

Een van de geliefdste heldinnen werd op een gegeven moment een schaars geklede slaaf.

Als je de naam Carrie Fisher hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan Star Wars. De geliefde actrice was in diverse films te zien als Princess Leia, maar de meeste kijkers zullen zich voornamelijk een bepaalde scène erg goed herinneren.

Het gaat hier om de 'slave Leia'-scène in Star Wars: Return of the Jedi. Ondanks het feit dat de nodige mannen absoluut geen moeite hadden met deze scène, was hier wel ook heel erg veel over te doen.

Ophef
Veel fans en filmcritici vonden het een onnodige en overbodige seksualisering van dit iconische personage. Leia, een van de belangrijkste vrouwelijke personages in 'a galaxy far, far away', wordt namelijk gedwongen een gouden outfit te dragen terwijl ze vasthangt aan een ketting.

Ze wordt dan wel gevangen gehouden door de schurk Jabba the Hutt, menig persoon vond dit niet kunnen. Zo werd dit gezien als objectiverend en ongepast voor een franchise die oorspronkelijk was bedoeld als een familievriendelijke sciencefiction-franchise.

Fisher zelf
Dat niet alleen. Leia wordt in deze 'pikante outfit' gevangen gehouden en gedwongen als slaaf te dienen. Dit zorgde ook voor een debat over hoe vrouwen en hun personages in de filmindustrie worden behandeld.



Fisher had er zelf ook gemengde gevoelens bij. Tijdens de opnames van The Force Awakens waarschuwde zij dan ook Daisy Ridley niet iets soortgelijks te accepteren, mocht dit van haar gevraagd worden.

De reden
De ontwerpers van het kostuum, Aggie Guerard Rodgers en Nilo Rodis-Jamero, lieten al eerder weten dat ze nooit voor ophef wilde zorgen met de outfit. Zij hadden de gouden outfit gebaseerd op Frank Frazetta's pikante 'A Princess of Mars'. George Lucas was hier een fan van.



Toch nam ook Fisher het op voor Lucas. Toen jaren later 'slave Leia' poppen verschenen, zei de actrice: "Ja, ik ben een tijdje slaaf geweest, maar met dezelfde ketting die me vasthield heb ik die megaslak ook gewurgd. Leia kan goed haar eigen boontjes doppen".

NieuwsFilm

meest populair