Beste niet Engelstalige films: is dit Mads Mikkelsens sterkste prestatie?

Beste niet Engelstalige films: is dit Mads Mikkelsens sterkste prestatie?

'Jagten' was een grote hit in 2012 maar verdient eigenlijk nog meer aandacht.

Tijdens de Oscaruitreikingen gaat er ook altijd een van de felbegeerde gouden beeldjes naar de beste niet Engelstalige film. Helaas wordt dit niet gezien als een van de 'beste' categorieën, waardoor het mogelijk is dat je hier niet op de hoogte van bent. Daarom wordt het onderstaande pareltje nu maar eens even in het zonnetje gezet.

Het gaat hier om Jagten, in het Engels bekend als The Hunt, waarin de hoofdrol is weggelegd voor Mads Mikkelsen. Laatstgenoemde is al jarenlang een grote naam in Hollywood en wist hoge ogen te gooien in o.a. Casino Royale en Rogue One, maar speelt ook in genoeg Deense producties.

Moeite waard
Mikkelsen heeft al vaker aangegeven dat hij ook Deense films wil blijven maken, ook nu hij wereldberoemd is. Dat is ook zeker het geval. Denk bijvoorbeeld maar aan A Royal Affair, Riders of Justice en Drunk. De beste is hoogstwaarschijnlijk toch wel Jagten..

Hierin kruipt hij in de huid van de leraar van een kleuterklas, genaamd Lucas. Zijn leven verloopt op rolletjes, maar wanneer hij door de 5-jarige Klara wordt beschuldigd van misbruik komt zijn hele leven op zijn kop te staan. Het nieuws verspreidt zich snel in het dorp waar hij woont, waardoor iedereen zich tegen hem begint te keren.

Ontvangst
De film, van regisseur Thomas Vinterberg, werd ijzersterk onthaald. Op IMDb staat deze op een overtuigende 8,3 (en dus op plek nummer 95 in de top 250 beste films aller tijden). Op Rotten Tomatoes staat hij weer op een 92% (al geven de 'gewone bioscoopgangers' een net nog iets hogere 93%).



Jagten werd dus ook genomineerd voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film van het jaar in 2014, maar moest zijn meerdere erkennen in de Italiaanse La Grande Belleza. Volgens de nodige filmfanaten had Jagten het ook verdiend om te winnen.

Interesse in Jagten? De film staat op HBO Max, Disney+, Pathé Thuis, CineMember en Videoland.

NieuwsFilm

meest populair