Anthony Minghella overleden

De Britse regisseur Anthony Minghella is op 54-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn agent. Zijn vrouw, twee kinderen en broer en zus overleven hem. Minghella was vooral bekend van de door hem geregisseerde films The English Patient, The Talented Mr. Ripley en Cold Mountain. Hij was sinds 2003 hoofd van het British Film Institute (BFI) en filmde vorig jaar in Botswana een anderhalf uur durende pilot voor een nieuwe televisieserie van HBO en de BBC, The No. 1 Ladies Detective Agency.

Minghella omschreef zichzelf een week geleden tijdens een lezing nog als 'een schrijver die toevallig regisseert'. Hij begon zijn mediacarrière ooit als schrijver van hoorspelen. In 1990 debuteerde de Brit als filmregisseur met Truly Madly Deeply. Zijn derde film, The English Patient, gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Ondaatje, won maar liefst 9 Oscars, waaronder die voor Beste Regie.

Zijn vierde film, boekverfilming TheTalented Mr. Ripley, was zijn eerste samenwerking met acteur Jude Law, die de hoofdrol in de rest van Minghella's film speelde en voor zowel ...Ripley als Cold Mountain voor een Oscar werd genomineerd. Renée Zellweger won wel een Academy Award voor een bijrol in diezelfde film. Minghella's laatste film, Breaking and Entering, flopte bij zowel publiek als critici.

In 2005 regisseerde Minghella voor het eerst een opera, een English National Opera productie van Madame Butterfly. Datzelfde jaar filmde hij een gesprek tussen Tony Blair en Gordon Brown over de prestaties van de Labour Party sinds 1997. Het was de bedoeling dat Minghella dit jaar nog met Isabella Adjani een segment zou filmen van de film New York, I Love You (naar model van Paris, je t'aime).



NieuwsFilm

meest populair