De eerste 'Star Wars'-film veroorzaakte bijna een echte oorlog in Afrika

De eerste 'Star Wars'-film veroorzaakte bijna een echte oorlog in Afrika

Dat de eerste Star Wars-film zo veel commotie zou opleveren als een dreigende oorlog in Afrika had de gevierde regisseur George Lucas nooit gedacht.

De klassieker Stars Wars: Episode IV - A new hope draait om de samenwerking van Prinses Leia, R2-D2, C-3PO, Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi en Han Solo, de laatste gespeeld door niemand minder dan de legendarische Harrison Ford, om de vernietiging van een hele planeet door het ruimtestation Death Star tegen te gaan.

De film kwam in 1977 uit en was voor Star Wars-regisseur George Lucas een flinke uitdaging. Zo moest hij naast het simuleren van een levensecht heelal en baanbrekende ruimteschepen ook de woestijn van de planeet Tatooine creëren. Op Tatooine groeide zowel Anakin Skywalker als zijn later bekende zoon Luke Skywalker, gespeeld door Mark Hamill, op.

Tunesische woestijn
Om de woestijn van Tatooine zo goed mogelijk in de film weer te geven, heeft Lucas de perfecte filmlocatie gevonden, namelijk de Tunesische woestijn. Wat echter niet zo geweldig was, is dat hij daarmee bijna een echte oorlog heeft ontketend tussen Tunesië en het aangrenzende land Libië.

Destijds was namelijk de beruchte dictator Muammar Gaddafi aan de macht in Libië, die niet was niet gediend van militaire voertuigen zo dicht bij zijn Libische grens. De Tunesische overheid heeft zo meerdere waarschuwingen ontvangen tijdens het maken van de eerste Star Wars-film.

Film prop
Wat blijkt, langs de Libische grens stonden helemaal geen militaire voertuigen van Tunesië, maar een omgebouwd rupsbandvoertuig dat was bedoeld als een Jawa Sandcrawler voor de film. De Jawa Sandcrawler werden namelijk op Tatooine gebruikt om materialen en metalen te verzamelen en te verwerken op de planeet.


Er was dus bijna een oorlog ontketend tussen Tunesië en Libië, vanwege de filmset van Star Wars en het creatieve brein van Lucas die de Sandcrawler heeft bedacht. Gelukkig is het niet zo ver gekomen en heeft de eerste Star Wars niet gezorgd voor een bloederige oorlog.

Terugkijken
Wil je de films nog een zien? Alle Star Wars-films zijn te zien op Disney+.



NieuwsFilm

meest populair