Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze cultfilm geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze cultfilm geen enkel beeldje won

David Fincher heeft al heel wat moois gemaakt, maar 'Fight Club' is misschien wel zijn beste werk.

Het komt wel vaker voor dat de Academy voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Soms gaan de Oscars naar een film of persoon waarvan je het totaal niet had verwacht maar grote kanshebbers gaan met lege handen naar huis. Fight Club hoort in die laatste categorie.

David Fincher heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Of je het nu hebt over Seven en Zodiac of recentere werken als Gone Girl en de serie Mindhunter, het steekt allemaal geweldig in elkaar. Toch zullen de meeste filmfanaten Fight Club waarschijnlijk zijn beste werk noemen.

Verhaal
Een jongeman (Edward Norton) baalt van zijn doodlopende carrière en kleurloze leven. Samen met een vriend, Tyler Durden (Brad Pitt), creëert hij een nieuwe club waarin mannen hun frustraties kunnen afreageren door elkaar tot pulp te slaan: de zogeheten Fight Club. Dit wordt al snel een groot succes.

Net zoals de club was ook de film zelf een groot succes. Fight Club scoort op IMDb maar liefst een ongelofelijke 8,8, waardoor hij op plek 12 staat in de 250 beste films aller tijden. Op Rotten Tomatoes staat hij weer op een nette 79%, al geven de 'gewone bioscoopgangers' een veel betere 96%.

Ontvangst
Toen de film in 1999 uitkwam, verwachten de nodige mensen dat Fincher wel eens de nodige Oscars zou kunnen winnen met zijn meesterwerk. Niks bleek echter minder waar. Zijn film werd maar één enkele keer genomineerd voor Best Effects, maar ook deze verzilverde hij niet.



Ondanks het feit dat het een jaar was met de nodige topfilms zoals o.a. American Beauty, The Green Mile, The Matrix, The Sixth Sense en The Cider House Rules, vinden velen het nog steeds niet kunnen dat Fight Club zo werd genegeerd door de Academy.

Kijken
Vandaag de dag is Finchers pareltje wel uitgegroeid tot een heuse cultfilm die niet snel vergeten zal worden. Interesse in Fight Club? Deze staat op Netflix, net zoals Finchers nieuwste film, The Killer.



NieuwsFilm

meest populair