Algemeen

Richard Widmark overleden

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen op 26.03.2008 om 23:08 in Algemeen
Acteur Richard Widmark is afgelopen maandag op 93-jarige leeftijd overleden na een lang ziektebed. De acteur debuteerde in 1947 in Kiss of Death als Tommy Udo, een psychopaat die een oud vrouwtje vermoordt omdat haar zoon hem erbij gelapt heeft. Voor die rol werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste bijrol, won de Golden Globe voor beste nieuwkomer en kreeg hij een contract bij 20th Centry Fox.

In de jaren daarna speelde hij regelmatig dreigende figuren, al dan niet met een schroefje los, in heel wat film noirs, zoals bijvoorbeeld Night and the City, No Way Out en Pickup On South Street. Hij speelde ook grote rollen in heel wat westerns, waaronder Yellow Sky, The Alamo en How The West Was Won. Daarnaast was hij onder andere te zien in Judgement At Nuremberg en Murder On The Orient Express. In 1991 was hij voor het laatst op het witte doek te bewonderen in True Colors. Widmark wordt overleefd door zijn tweede vrouw Susan Blanchard en dochter Anne uit een eerder huwelijk.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Swampman

Avatar

Richard Widmark, dat was toch echt een der laatsten (nog in levend zijnde) der mohikanen van een groep legendarische (western) acteurs waar ik altijd van genoten heb. Hij past in het rijtje van Henry Fonda, James Stewart, Gary Cooper, Gregory Peck, Burt Lancaster, Robert Mitchum en John Wayne. De enige krasse knar die nog van zich af bijt is Kirk Douglas. Hoe dan ook, Widmark was een verrijking voor de filmwereld die een mooi oevre nalaat.
R.I.P.