Fitna uitgekomen

Gisteravond rond 7 uur is de film Fitna van Geert Wilders online gezet. Door de grote belangstelling was het eerst moeilijk de film te zien te krijgen. De algehele reactie is een anticlimax: de film bestaat voornamelijk uit oude beelden, en ook moslims vinden de film minder beledigend dan gedacht. O.a. is de vrees dat Wilders in de film een bladzijde uit de Koran zou scheuren niet bewaarheid geworden. Wel hoor je een pagina gescheurd worden, maar dit blijkt later uit het telefoonboek te zijn geweest.

De film combineert soera's uit de Koran met beelden van o.a. 9-11, de aanslagen in Madrid, en Theo van Gogh. Ook komen imams in beeld die opruiende teksten declameren. Verder vergelijkt Wilders de dreiging van de islamisering met het nazisme en het communisme.

De regisseur heeft het alias "de rode pimpernel" aangemeten. De rode pimpernel is een personage uit een bekend Engels stuk, en een daarbij behorende roman. Ironisch genoeg was de rode pimpernel een soort van terrorist tijdens de periode na de Franse Revolutie in Frankrijk.

Saillant detail is dat een van de Deense cartoons, het plaatje van Mohammed met een bom als tulband, zowel aan het begin en aan het einde van de film in beeld wordt gebracht, zonder dat hiervoor aan de cartoonist toestemming is gevraagd. Of de film van Wilders illegale content bevat moet nog onderzocht worden, maar hij is in ieder geval in overtreding van de copyrightwetten.

De Volkskrant heeft een lijst met verschillende mirrors online staan, voor wie benieuwd is.



NieuwsFilm

meest populair