'James Bond'-schrijver wilde een "andere Daniel" dan Daniel Craig: "De 007 die Fleming omschrijft"

'James Bond'-schrijver wilde een "andere Daniel" dan Daniel Craig: "De 007 die Fleming omschrijft"

Schrijver William Boyd vertelt welke acteur het meest overeenkomt met Bond uit de boeken.

Ian Fleming, de originele schrijver van James Bond, is overleden in 1964. Toch blijven er nieuwe Bond-boeken uitkomen. Deze worden geschreven door andere schrijvers, maar behoren wel tot het officiële oeuvre van Bond.

Een van die schrijvers is William Boyd. Boyd heeft net een nieuw Bond-boek uitgebracht getiteld Solo. De schrijver heeft dit moment aangegrepen om in de spotlight te komen en zijn mening te delen over welke acteur het meest overeenkomt met de Bond waar Flemming over schreef. En nee, het is niet Daniel Craig, maar Daniel Day-Lewis.

Overeenkomsten
Ten eerste komt Day-Lewis schijnbaar qua uiterlijk overeen met Bond uit de boeken. Zo legt schrijver Boyd uit,

"De films hebben zichzelf steeds verder verwijderd van de Bond in de boeken. Begrijp mij niet verkeerd, de Bond in de films is heel interessant om naar te kijken. Maar het is jammer dat de Bond van de boeken op deze manier een beetje verloren gaat," aldus Boyd. Om die reden heeft Boyd zijn nieuwe boek laten afspelen in 1969, om terug te gaan naar de roots.

Product van zijn tijd
Boyd heeft ook zijn mening gegeven over de huidige trend waarbij stereotyperende of racistische passages in oude boeken worden aangepast of verwijderd.


"Ik voel geen behoefte water bij de wijn te doen of Bond een moderne kijk te geven op de wereld. Mijn Bond drinkt, rookt en doet alles wat je verwacht van de oude Bond." Toch is deze Bond niet helemaal blind voor verandering. Zo legde Boyd verder uit: "Er was een grote verschuiving midden jaren 60 in hoe we bijvoorbeeld keken naar vrouwenrechten. De Bond in mijn boek is zich hiervan bewust en het heeft zeker ook effect op hoe hij bijvoorbeeld naar vrouwen kijkt."

NieuwsFilm

meest populair