Deze psychologische scifi-thriller zette je helemaal op het verkeerde been

Deze psychologische scifi-thriller zette je helemaal op het verkeerde been

Menig filmfans raden deze psychologische scifi-thriller aan als je overrompeld en van je stoel geblazen wil worden.

Velen zijn al lang en breed bekend met het genre psychologische (sciencefiction) thrillers, maar deze film wil nog een stapje verder gaan en weet je geest echt compleet te verdraaien. Let op: SPOILERS

Regisseur Cameron Crowe die in 1996 de film Jerry Maguire regisseerde, kwam in 2001 de psychologische scifi-thriller Vanilla Sky die nog bizarder en mindblowing is dan menige films die je hebt gezien.

Vanilla Sky
In Vanilla Sky speelt Tom Cruise David Aames. Een jonge man die alles lijkt te hebben wat zijn hartje begeert. Hij is een knappe en succesvolle manager van een uitgeverij in hartje New York en heeft een seksuele relatie met Julianna (Cameron Diaz).

Niets lijkt hem in de weg te staan, maar toch is hij niet zo gelukkig als het lijkt. Dit miserabele gevoel wordt al snel erger voor hem wanneer zijn sprookjesachtige leven plotseling verandert in een nachtmerrie.

Nachtmerrie
Nadat Aames de nacht doorbrengt met Sofia (Penélope Cruz) de vrouw van zijn dromen, wil hij niets liever dan met haar zijn. Echter belandt David in een coma na een auto-ongeluk waarbij Julianna overlijdt. Ook zijn gezicht is raakt hierbij verbrijzeld.


Wanneer hij ontwaakt uit de coma, raakt David volledig in de war over wie hij is, wat echt is, of hij droomt en wat er nou precies met hem aan de hand is.

Hoop
De enige persoon die hem misschien kan helpen zijn leven weer op orde te krijgen is een mysterieuze man uit een restaurant waar hij iedere dag langs loopt. Maar of deze man nou echt te vertrouwen is, valt nog te zien.


Toch is deze man zijn enige hoop om iets te begrijpen van deze waanzin. Wat hij te weten komt van deze man verandert alles voor David, inclusief zijn eigen persoonlijkheid.

Droom
Wat van Vanilla Sky helemaal een psychologische thriller maakt, is dat het nóg verder gaat dan Davids onzekerheid over wat er nou precies gaande is in zijn leven.

Zo blijkt de mysterieuze man uit het restaurant veel meer controle te hebben dan David dacht en bepaalt hij zelfs wat David de afgelopen tijd heeft meegemaakt. De man beslist namelijk over zijn bewustzijn, dromen én werkelijkheid.

Kijken
Vanilla Sky is te bekijken op SkyShowtime en via Pathé Thuis

NieuwsFilm

meest populair