Box-office kraker 'Animal': de Bollywood-variant van 'John Wick' veroorzaakt controverse

Box-office kraker 'Animal': de Bollywood-variant van 'John Wick' veroorzaakt controverse

'Animal' scoort uiteenlopende cijfers, maar kan nu al een box-office kraker genoemd worden.

Het zou best goed kunnen dat je nog niet gehoord hebt van de film Animal, maar dit is een enorme hit in Bollywood. Toch is de film ook behoorlijk controversieel en verdeelt deze filmcritici en bioscoopgangers op Rotten Tomatoes.

Animal is de nieuwste film van regisseur Sandeep Reddy Vanga, o.a. bekend van de sterk onthaalde Arjun Reddy. In Animal zijn de hoofdrollen weggelegd voor bekende namen als Ranbir Kapoor (Rockstar) en Anil Kapoor (Slumdog Millionaire).

Ontvangst
De film wordt op IMDb behoorlijk goed ontvangen en scoort hier een 7,3. Dat niet alleen. Het staat bijna in de top 10 populairste films van dit moment, nadat Animal in een razend tempo maar liefst 359 plaatsen steeg en op dit moment op plekje 12 staat.

De Rotten Tomatoes cijfers zijn echter wel zeer opvallend te noemen. De score van de filmcritici komt maar uit op een 30% na 23 stemmen en is voorlopig dus behoorlijk 'rotten'. Het cijfer van 'de gewone bioscoopgangers' komt echter uit op een 85% na meer dan 250 stemmen.

Verhaal
De grote vraag is nu, waarom maken de filmcritici Animal met de grond gelijk, terwijl bioscoopgangers enorm van de film genieten? Ten eerste moeten we daarvoor kijken naar het verhaal. Animal gaat over de gecompliceerde band tussen een vader, Balbig Singh, en zoon, Ranvijay Singh.



Laatstgenoemde houdt enorm veel van zijn vader, maar de vader heeft het druk met zijn werk en is er niet voor zijn zoon wanneer deze opgroeit. Toch wil de zoon koste wat kost indruk maken op zijn vader, goedschiks of kwaadschiks en gaat hier ook behoorlijk ver voor.

Kritiek
In de ogen van de nodige filmcritici slaat Animal daarin door. Een groot deel van de negatieve recensies heeft kritiek op de manier waarop de film misogynie en giftige mannelijkheid afbeeldt. Critici beweren dat de Bollywood-film te veel geweld dat aangericht wordt door mannen laat zien en dat de vrouwen hieronder leiden.



Zo zegt een recensent: "Door zijn actievolle, met bloed doordrenkte 204 minuten probeert Animal het publiek een sensatie te bezorgen en tegelijkertijd meedogenloos seksistisch gedrag te verheerlijken door chauvinistische mannen tot actiehelden te maken."

Box-office
De film, die maar liefst bijna 3 en een half uur duurt, is dan ook een opeenstapeling van keiharde actie. De hoofdrolspeler lijkt zelfs ietwat op John Wick en maakt met iedereen die in zijn weg komt te staan korte metten. Hiervoor maakt hij zelfs gebruik van een minigun-tank.



De meeste kijkers smullen ervan. In nog geen week tijd heeft de film al meer dan 66 miljoen dollar opgebracht, dat terwijl Animal maar iets meer dan 10 miljoen dollar kostte om te maken. Gezien de populariteit van de film zal de opbrengst waarschijnlijk nog verder toenemen.

Interesse in Animal? Deze draait in verschillende bioscopen, zoals dat hier staat aangegeven op filmvandaag.

NieuwsFilm

meest populair