Dit zijn de 10 beste films van 2023 volgens hoog aangeschreven filmkenners

Heb jij deze toppers al allemaal gezien of staan ze nog op het 'te kijken'-lijstje?

2023 zit er alweer bijna op, waardoor er nu weer lijstjes voorbij zullen komen van de nodige critici over welke films nu de beste (en de slechtste) waren van dit jaar. Het British Film Institute brengt nu hun top 10 van dit jaar uit.

Nummer 10: May December
Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen bereiden Gracie en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling.De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry arriveert om het stel te bestuderen voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien.

Nummer 9: Do Not Expect Too Much from the End of the World
Deze Roemeense zwart-wit komedie volgt een productieassistente, die niet bepaald blij is met hoe haar leven verloopt. Ze moet keihard werken en krijgt nauwelijks betaald. Ze is wel blij dat ze met haar werk mensen kan helpen.Op een gegeven moment krijgt zij de taak een video te maken over de veiligheid op een werkplaats, maar dit gaat veel verder dan gedacht, wanneer ze een persoon interviewt die een behoorlijk choquerend verhaal heeft te vertellen.

Nummer 8: Anatomy of a Fall
Deze ijzersterk onthaalde film gaat over de familie Sandra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel. Zij wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd.Het is niet duidelijk of zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of een moord was. Zou het kunnen dat hij door zijn echtgenote de afgrond werd ingeduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleed.

Nummer 7: Passages
Wanneer de altijd nieuwsgierige filmmaker Tomas de jonge lerares Agathe ontmoet, stort hij zich halsoverkop in een gepassioneerde affaire. Ondanks zijn huwelijk met Martin is het samenzijn met een vrouw voor Tomas een nieuwe, opwindende ervaring die hij graag wil onderzoeken.Als Tomas' begeerte lijkt om te slaan naar liefde, zet dat zijn relatie met Martin op het spel. Maar wanneer Martin zelf een nieuwe relatie begint, kan de zelfzuchtige Tomas niet anders dan zijn aandacht weer volledig op zijn man richten.

Nummer 6 & 5: Barbie én Oppenheimer, oftewel 'Barbenheimer'
Heel veel hoeft er niet gezegd te worden over dé twee blockbusters van het jaar. Ondanks het feit dat de twee het tegen elkaar opnamen, waren ze allebei behoorlijk succesvol. Hierdoor lijken ook hoofdrolspelers Margot Robbie en Cillian Murphy kans te maken op de nodige grote filmprijzen.
Daar blijft het niet bij. Filmcritici en 'gewone bioscoopgangers' gaven ze de films ook goede cijfers. Het waren tevens enorme box-office krakers.

Nummer 4: Poor Things
Belle Baxter wordt weer tot leven gewekt door de excentrieke wetenschapper Godwin Baxter. Hij had zich voorgenomen om Bella als geliefde te hebben.Bella wordt echter nieuwsgierig en wil haar seksualiteit verder verkennen. Ze trekt vervolgens door Europa heen en komt zo allerlei andere mannen tegen. Zo kruist ze het pad van Duncan Wedderburn en Max McCandless.

Nummer 3: Past Lives
Nora en Hae Sung, twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora's familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet.Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

Nummer 2: Zone of Interest
Zone of Interest gaat over de Auschwitz-commandant Rudolf Höss en zijn vrouw Hedwig. Zij streven ernaar om in een paviljoen met tuin niet ver van het kamp een goed leven op te bouwen voor hun kleine gezin.Dit wordt een werkelijkheid, maar lang kunnen ze er niet van genieten. Wanneer een mutatie alles wat ze hebben opgebouwd bedreigt, weigert Hedwig het huis van hun dromen te verlaten.

Nummer 1: Killers of the Flower Moon
De nieuwe topper van Martin Scorsese die zich afspeelt aan het begin van de 20ste eeuw, wanneer de indianen van de Osage Nation steenrijk worden nadat ze olie vinden op hun land. Dit maakte ze plotsklaps een van de rijkste volken ter wereld.Erg lang kunnen ze er niet van profiteren. Hun rijkdom trok onmiddellijk witte profiteurs aan, die door manipulatie, afpersing en diefstal de Osage zo veel mogelijk geld afhandig maakten en ze daarna zelfs begonnen te vermoordden.

NieuwsFilm

meest populair