De iconische film 'Gremlins' had een opvallende inspiratiebron: "erg griezelig"

De iconische film 'Gremlins' had een opvallende inspiratiebron: "erg griezelig"

Een jonge man overtreedt per ongeluk drie belangrijke regels met betrekking tot zijn nieuwe huisdier en laat een horde kwaadwillig ondeugende monsters los in een klein stadje.

Steven Spielberg is niet alleen een extreem goede regisseur, maar daarnaast ook een hele slimme producent die andere getalenteerde schrijvers en filmmakers eveneens een podium gunt. Zo kocht hij het 'spec script', een scenario geschreven zonder opdrachtgever, Gremlins op van een jonge Chris Columbus, die later o.a. Home Alone en de eerste twee Harry Potter-films zou regisseren.

Columbus werd voor zijn verhaal geïnspireerd door de muizenplaag uit zijn eigen loft; het geluid van de kleine diertjes 's nachts in het donker ervaarde hij als 'erg griezelig'. Joe Dante nam voor het Gremlins-project plaats op de regiestoel. Spielberg bleef enkel betrokken als uitvoerend producent.

Plot
Wanneer Billy Peltzer van zijn vader een klein wezentje krijgt dat Mogwai wordt genoemd, is hij zich niet bewust van het bloedbad dat hij op het punt staat te ontmoeten. Er is een enorme verantwoordelijkheid bij het zorgen voor Gizmo, omdat er bepaalde regels zijn die moeten worden gevolgd.

De Mogwai moeten uit de buurt van fel licht worden gehouden, mogen nooit nat worden gemaakt en mogen nooit na middernacht worden gevoerd. Wanneer er een ongeluk gebeurt waarbij Gizmo en water betrokken zijn, verschijnt de volgende evolutiefase van de Mogwai, en dat is helemaal niet leuk.

Horror + komedie
Voor de film werden tientallen rubber poppen gemaakt die vaak met de hand of af en toe zelfs mechanisch bestuurd werden. Voor de crew verantwoordelijk voor de monstertjes zorgde het bespelen/besturen ervan dikwijls voor frustratie, maar het eindresultaat is, tot op de dag van vandaag, nog steeds schitterend.


De film is één van de beste voorbeelden van horrorkomedie, wat in de jaren tachtig écht doorbrak bij het grote publiek. Andere titels in dit subgenre zijn Evil Dead II en An American Werewolf in London.

Zelfde set
Misschien dat je deze topmix van komedie en horror nog niet eerder in zijn geheel hebt gezien, maar wellicht ken je de sets wel uit een andere bekende titel uit de jaren tachtig.


De set voor het fictieve stadje Kingston Falls is namelijk precies dezelfde als die van het stadje Hill Valley uit Back to the Future van een jaar later; beide films zijn gefilmd op de zogenoemde 'backlot' van Universal Studios.

NieuwsFilm

meest populair