Dé hit van 2023 verdeelt filmcritici en bioscoopgangers op Rotten Tomatoes gigantisch

Dé hit van 2023 verdeelt filmcritici en bioscoopgangers op Rotten Tomatoes gigantisch

'Sound of Freedom' wordt door een groep enorm goed onthaald, de andere maakt hem met de grond gelijk.

Rotten Tomatoes is al jarenlang een van de bekendste filmwebsites. De nodige cinefielen kijken op deze website om erachter te komen of een film wel of niet de moeite waard is, maar hoe doe je dat wanneer het cijfer van de filmcritici enorm verschilt met die van de 'gewone bioscoopgangers'?

Dat is ook zeker het geval voor Sound of Freedom. Deze film vertelt het verhaal van CIA-agent Tim Ballad, die een 8-jarige jongetje uit de handen van kinderhandelaars weet te redden. Wanneer dit jongetje hem vertelt dat zijn zus nog altijd gevangen wordt gehouden, besluit Tim alles op alles te zetten om ook haar te redden.

Problemen
Zijn missie leidt hem uiteindelijk tot de donkerste uithoeken van Colombia, waar hij zelfs zijn eigen leven op het spel zal moeten zetten in de hoop zo veel mogelijk kinderen te kunnen bevrijden. Een interessant verhaal zou je zeggen, maar geen enkele streamingdienst wilde de film oppikken.

In eerste instantie zou studio Fox Sound of Freedom uitbrengen, maar zij zagen hier op het laatste moment vanaf. Disney nam toen weer de rechten over, maar ook 'Het Huis van de Muis' liet het project toch liever links liggen.

Groot succes
Het Sound of Freedom-team klopte vervolgens aan bij menig streaminggigant en bekende studio, maar niemand had interesse. Er werd gedacht om de film zelfs gratis online te zetten, totdat de tamelijk onbekende studio Angel het project oppikte.



Wat volgde was een kleine bioscooprelease, maar dit was zo'n succes dat de film ook in meer landen werd uitgebracht. Sound of Freedom kost minder dan 15 miljoen dollar om te maken, maar bracht maar liefst meer dan 250 miljoen dollar op.

Rotten Tomatoes
Kortom, een hit op commercieel vlak, maar gemengde reacties bij filmcritici en bioscoopgangers op Rotten Tomatoes. De 'Tomatometer' staat na 82 reviews op een teleurstellende 57% en is dus rotten, terwijl de audience score na meer dan 10.000 stemmen op een ongelofelijke 99% staat.



Een gigantisch verschil dus. Filmcritici zeggen dat het een film is tegen mensenhandel, maar dit niet goed en overtuigend in beeld brengt. Bioscoopgangers zeggen weer dat het een krachtige film is, met sterke acteerprestaties en een zeer belangrijk verhaal.

Wil je Sound of Freedom ook zien? De film draait nog in sommige Nederlandse bioscoopzalen. Zie hier de volledige lijst.

NieuwsFilm

meest populair