Martin Scorsese maakte meesterwerk met 'Goodfellas', maar greep naast scifi-klassieker

Martin Scorsese maakte meesterwerk met 'Goodfellas', maar greep naast scifi-klassieker

Ook werd de regisseur door niemand minder dan Francis Ford Coppola gevraagd voor 'The Godfather Part 2'.

Martin Scorsese heeft al heel wat pareltjes gemaakt en toonde eerder dit jaar aan het nog niet verleerd te zijn met de sterk onthaalde Killers of the Flower Moon, maar wist jij dat de legendarische regisseur een van zijn beste films bijna niet had gemaakt?

Scorsese heeft al heel veel moois gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Taxi Driver en Raging Bull, maar ook recentere films als The Departed en The Wolf of Wall Street. Toch had het niet veel gescheeld of hij zou Goodfellas niet gemaakt hebben.

Andere keuze
De reden hiervoor? Scorsese was voor Ridley Scott al geïnteresseerd in het Blade Runner-verhaal en wilde dit graag omtoveren tot een film. Nadat Scorsese zijn eerste lange speelfilm had gemaakt, Who's That Knocking at my Door, wilde hij hiermee aan de slag gaan.

Zijn goede vriend, screenwriter Jay Cocks, had hier eveneens oren naar en zag een samenwerking wel zitten. Ondanks het feit dat beide mannen hier aan wilden beginnen, kwam het project maar niet van de grond, waardoor Scorsese zich in 1973 stortte op Mean Streets.

Succes
Deze film werd een groot succes en Scorsese kwam erachter dat hij graag gangster films maakte. Vervolgens volgden toppers als Goodfellas en Casino in soortgelijke stijl. Deze behoren tot de beste 'crime dramas' die er bestaan.



Cocks en Scorsese werkten alsnog samen aan andere films, als The Age of Innocence en Gangs of New York, maar het kwam dus nooit van een Scorsese Blade Runner-film. Gelukkig maakte Scott hier wel iets heel moois van in 1982.

Andere topper
Daar blijft het niet bij. Francis Ford Coppola, voornamelijk bekend van de iconische The Godfather-trilogie, wilde het tweede deel eigenlijk aan Scorsese overlaten, aangezien hij erg onder de indruk was van zijn werk.



Een probleempje: de studio, Paramount Pictures, wilde enkel en alleen doorgaan met Coppola. Toch begrijpt Scorsese dit wel. Zo zei hij al eerder: "Ik had het graag gedaan, maar Francis was al een volwassen topregisseur die zichzelf had bewezen. Ik was dit jonge broekie die nog wat rond aan het rennen was en graag experimenteerde".

NieuwsFilm

meest populair