Dit is één van Lady Gaga's favoriete films en je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord

Dit is één van Lady Gaga's favoriete films en je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord

Een surrealistische biopic van de Armeense dichter Sayat Nova, verteld via niet-narratieve samenvoegingen van beelden, door Michail Vartanov als revolutionair geprezen.

Het Armeense The Color of Pomegratanes, een tot voor kort vrij onbekende film, wordt vandaag de dag genoemd als één van de belangrijkste titels uit de filmgeschiedenis. Het revolutionaire werk uit 1968 van Sergei Parajanov was voor een lange tijd vergeten, omdat de Sovjet Unie, waar Armenië deel uit van maakte, buitenlandse distributie van de film verbood.

Dit droeg in retrospectief alleen maar bij aan de mythische status van de film en heeft ervoor gezorgd dat The Color of Pomegranates is uitgegroeid tot een zeer geliefde en gerespecteerde titel in de wereld van de cinema. Het gebruik van zogenoemde 'tableau vivants' (levende schilderijen) om gedichten tot leven te brengen was nog niet eerder op deze manier vertoond.

Verhaal en thema's
Het is een biografie van de Armeense troubadour Sayat Nova (Koning van het Lied), welke het leven van de dichter meer onthult door middel van zijn poëzie dan door een conventionele vertelling van belangrijke gebeurtenissen in het leven van Nova.

We zien de dichter opgroeien, verliefd worden, een klooster binnengaan en sterven, maar deze incidenten worden afgebeeld in de context van wat beelden zijn uit de gedichten van Nova; poëzie die gezien kan worden en zelden gehoord.

Multi-rollen
Filmmaker Parajanov schreef, regisseerde, monteerde, choreografeerde, werkte aan de kostuums/decor én vrijwel elk ander aspect van dit unieke werk.


Hoofdacteur Sofiko Chiaureli speelt vijf rollen; zowel mannen als vrouwen.

Inspiratie
Veel artiesten hebben al hun liefde voor Parajanovs meesterwerk getoond, waaronder Madonna, Nicolas Jaar en Lady Gaga.


Zo is in de clip van Gaga's nummer 911 heel erg duidelijk te zien dat ze bekend is met het werk van de Armeniër.

NieuwsFilm

meest populair