Deze ultieme 'buddy cop'-film wordt tot op de dag van vandaag gezien als legendarisch

Deze ultieme 'buddy cop'-film wordt tot op de dag van vandaag gezien als legendarisch

Twee nieuw gekoppelde agenten die elkaars tegenpolen zijn, moeten hun meningsverschillen opzij zetten om een bende drugssmokkelaars te pakken te krijgen.

De jaren tachtig waren een toptijd voor blockbusters. Zo maakte Richard Donner, één van de meest succesvolle regisseurs van die tijd, bijvoorbeeld de buddy cop-klassieker Lethal Weapon.

Het 'buddy cop-genre' is een filmgenre met plots waarin twee mensen met zeer verschillende, conflicterende karakters gedwongen worden om samen te werken en een misdaad op te lossen.

Plot
Roger Murtaugh is een ouder wordende familieman en een verstandige ervaren politieagent die probeert de dag ongeschonden door te komen. Martin Riggs is een suïcidale losbandige agent die het niet uitmaakt of hij het einde van de dag nog meemaakt. Het onwaarschijnlijke duo wordt met tegenzin samengebracht om de mysterieuze moord op de dochter van een bankier op te lossen en ontdekt een gevaarlijke bende drugssmokkelaars die ex-militaire huurlingen in dienst hebben.

Na een tragische gang van zaken wordt de missie persoonlijk en moeten de niet bij elkaar passende onderzoekers elkaar leren vertrouwen terwijl ze een tweemansoorlog voeren tegen een dodelijke criminele organisatie.

Good cop, bad cop
Misschien wel de grootste reden dat Lethal Weapon vandaag nog steeds wordt gezien als een cultklassieker is de chemie tussen hoofdpersonages Murtaugh en Riggs.


De pret van het maken spat er bij het acteursduo Danny Glover en Mel Gibson vanaf.

Nummer 5?
Door het succes van nummer één kwamen er ook nog een nummer twee, drie en vier in de jaren tachtig en negentig, maar daarna is het een goede twintig jaar vrij stil geweest rondom de franchise.


Toch is er nu een deel vijf in de maak waar Gibson en Glover beiden voor terugkeren. Helaas gaat dat regisseur Donner niet meer lukken, aangezien hij in 2021 overleed. Wel gaf hij voor zijn dood Gibson zijn zege om naast de hoofdrol ook de regie van dit slotstuk van de serie op zich te nemen.

NieuwsFilm

meest populair