Deze 90s-klassieker maakte van de jonge Guy Ritchie direct een Britse superster

Deze 90s-klassieker maakte van de jonge Guy Ritchie direct een Britse superster

Eddy haalt zijn drie vrienden over om geld te bundelen voor een belangrijk pokerspel tegen een machtige lokale gangster, Hatchet Harry. Eddy verliest, waarna Harry hem een week de tijd geeft om 500.000 pond terug te betalen.

De Brit Guy Ritchie maakt vandaag de dag grote films met grote budgetten. Ondanks dat hij voor zijn debuutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels aanzienlijk minder geld te besteden had is zijn filmstijl, een combinatie van gelikte actiescènes en komische dialogen bomvol Britse humor, ook daar al gelijk duidelijk te zien.

In vijfentwintig jaar groeide Ritchies eerste titel uit tot een essentiële film van de indie-cinema uit de jaren negentig. Andere bekende werken in dit subgenre zijn La Haine en Trainspotting.

Plot
Vier jonge mannen zitten zwaar, heel zwaar, in de schulden bij een harde man uit East End en zijn handhavers na een oneerlijk kaartspel. Dan hoort het viertal hoe hun buren in de volgende flat plannen smeden om een groep buitensporige drugstelers tegen te houden en besluiten om de overvallers op hun beurt te beroven.

In zekere zin begint de verwarring pas echt wanneer een paar antieke dubbelloops jachtgeweren vermist raken bij een heel andere zwendel.

Soundtrack
Zoals gelijk al duidelijk wordt in de trailer van Ritchies eerste langspeler, kiest hij de muziek die zijn films ondersteunt nauwkeurig uit. Deze traditie houdt hij tot op de dag van vandaag in stand.


In Lock, Stock and Two Smoking Barrels passeren onder andere James Brown, Robbie Williams, Dusty Springfield en The Stooges de revue.

Montage
Een andere 'director's trademark' die Ritchie al in zijn eerste film toepaste, is het overvloedige gebruik van montagetechnieken. Op die manier weet hij van bijvoorbeeld een simpele barscène toch al snel een zeer vermakelijk moment te maken.


Het is dus niet gek dat Ritchie ook veel succesvolle vluggere filmprojecten zoals videoclips en commercials op zijn naam heeft staan.

NieuwsFilm

meest populair