Deze film deed in 1986 veel stof opwaaien, maar is tegenwoordig een echte cultklassieker

Deze film deed in 1986 veel stof opwaaien, maar is tegenwoordig een echte cultklassieker

Sommige films worden pas met de tijd echte klassiekers. Blue Velvet is daar één van.

Regisseur David Lynch wist in 2001 menigeen al te verbazen met Mulholland Drive, maar ook 15 jaar daarvoor choqueerde hij iedereen met deze film.

In Mulholland Drive wist Lynch de kijker te verrassen met twee knappe maar mysterieuze vrouwen, donkere scènes en een verwarrende lesbische relatie. Ook Blue Velvet zit vol met mysterie, geweld en erotiek.

Oor
In Blue Velvet zien we hoe Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan), een ogenschijnlijke normale man, opeens op straat een oor vindt. Hij weet niet goed wat hij met deze bijzondere vondst moet doen.

Zijn omgeving waarschuwt hem om zich er niet in te mengen, maar toch wil hij weten van wie dit oor is. Zodoende leert hij de knappe Dorothy Vallens (Isabella Rossellini) kennen, een zangeres in een donkere nachtclub.

Sadist
Wanneer Jeffrey van Dorothy meer vragen dan antwoorden krijgt, kiest hij ervoor om naar haar huis te gaan. Maar met wie hij dan te maken krijgt, had hij liever niet willen weten.


Dennis Hopper speelt namelijk een akelige sadist genaamd Frank Booth die niet alleen Dorothy meesleurt in zijn sinistere plannen, maar ook de te nieuwsgierige Beaumont betrekt in zijn geweld en seks.

Cultklassieker
Wat volgt is voor de kijker een uiterst turbulent maar memorabele film. Kenners en liefhebbers smullen van typische Lynch-scènes. De duistere, mysterieuze en erotische scènes van deze thriller zorgden in het Hollywood van 1986 voor aardig wat opheft.


Toch heeft de film tegenwoordig een cultstatus, vanwege de cinematografie, mystiek, onduidelijkheid, spanning, onverwachtse wendingen en het sterke plot. Lynch is daarom niet voor niets het boegbeeld van surrealistische films.

Kijken
Ook nieuwsgierig geworden of wil je deze cultklassieker nog eens zien? Ga dan snel naar Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair