Martin Scorsese had een dubieuze record in handen en verdubbelde deze jaren later

Martin Scorsese had een dubieuze record in handen en verdubbelde deze jaren later

Het verhaal van Henry Hill en zijn leven in de maffia, over zijn relatie met zijn vrouw Karen en zijn maffiapartners Jimmy Conway en Tommy DeVito.

Martin Scorsese mag zichzelf al sinds 1967 filmmaker noemen en blijft tot vandaag de dag ijverig doorwerken. Het zou zelfs heel goed kunnen dat hij eind deze maand wat Oscars gaat winnen met zijn nieuwste film Killers of the Flower Moon. Voor Goodfellas, (misschien wel) zijn beste film, kreeg Scorsese in 1990 ook al zes nominaties voor Academy Awards.

Volgens recensenten werd er 'nooit een betere film over de georganiseerde misdaad gemaakt, zelfs niet The Godfather.' De realistische afbeelding van de Italiaanse maffia in New York City kwam mede tot stand doordat meeste scènes werden geïmproviseerd.

Verhaal
De bescheiden, arbeiderskant van de Italiaanse maffia in New York wordt onderzocht in deze misdaadbiopic van Henry Hill. Terwijl hij zich een weg baant van jonge kleine crimineel, naar grote dief, naar cocaïneverslaafde en -dealer van middelbare leeftijd, onderzoekt de film in detail de regels en tradities van de georganiseerde misdaad.

Dit waargebeurde verhaal kijkt naar de opkomst en ondergang van Hill en zijn twee tegenhangers, de gelikte alleskunner Jimmy Conway en de brute, intimiderende Tommy DeVito, en verkent op realistische wijze het kerndeel van de maffia.

Topcast
Veel oude bekenden uit Scorsese-films zoals Joe Pesci en Robert De Niro keerden terug.


Hoofdrolspeler Ray Liotta, die spijtig genoeg in 2022 vroegtijdig overleed, was een nieuwkomer in het Scorsese-universum, maar wist zich grandioos staande te houden tussen de 'grote acteurs'. Ook Scorseses vader en moeder spelen kleine bijrollen in de film als gangster Vinnie en de moeder van Tommy.

F*CK
Goodfellas mocht zich lange tijd recordhouder noemen voor het meeste gebruik van scheldwoorden in een film ooit. In totaal komt het woord 'f*ck' 246 keer voor. Een behoorlijke prestatie.


Drieëntwintig jaar later verbrak Scorsese zijn eigen record met The Wolf of Wall Street; daar werd de f-bomb 506 keer gedropt.

NieuwsFilm

meest populair