Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat de beste film van 1992 geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat de beste film van 1992 geen enkel beeldje won

Quentin Tarantino's debuut verdiende toch wel zeker meer aandacht van de Academy.

Het komt wel vaker voor dat de Academy voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Soms gaan de Oscars naar een film of persoon waarvan je het totaal niet had verwacht maar grote kanshebbers gaan met lege handen naar huis. Reservoir Dogs hoort in die laatste categorie.

Elke filmkenner kent de naam Quentin Tarantino wel. De regisseur heeft al heel wat pareltjes geleverd. Denk bijvoorbeeld maar aan Inglourious Basterds en Django Unchained. In 1992 werd de filmmaker al wereldberoemd met Reservoir Dogs.

Verhaal
De film vertelt het verhaal van zes gangsters, die elkaar enkel en alleen kennen van hun codenamen. Zij besluiten een spectaculaire overval te plegen op een grote diamantair. Het plan lijkt feilloos, maar het loopt toch verkeerd af.

Wanneer ze aankomen bij de juwelier staat de politie namelijk al te wachten. Wat volgt is een slachtpartij. Enkele bendeleden slagen erin te ontsnappen en treffen elkaar weer in een hangar, waar ze zich afvragen wie de verrader is. Ze vermoeden dat een van hun eigen een undercoveragent moet zijn.

Ontvangst
Reservoir Dogs was het regiedebuut van Tarantino en wat voor een eentje. De film werd ijzersterk onthaald en dat is ook te zien aan de cijfers die deze overal scoort. Op Rotten Tomatoes scoort deze een overtuigende 90% en op IMDb zelfs een 8,3, waardoor deze in de top 100 beste films aller tijden staat.


Toch heeft de Academy dit pareltje links laten liggen. De film werd niet één keer genomineerd. Enkele jaren later maakte de Academy dit enigszins goed, toen Tarantino weer met een topper kwam, namelijk Pulp Fiction. Hier won hij gelukkig wel zeer verdiend een Oscar voor.

Kijken
Interesse in Reservoir Dogs, waarin topacteurs als Harvey Keitel, Tim Roth en Steve Buscemi in te zien zijn? Bekijk deze dan nu op Prime Video of Pathé Thuis!



NieuwsFilm

meest populair