Dit moet wel de coolste rol van Samuel L. Jackson zijn

Dit moet wel de coolste rol van Samuel L. Jackson zijn

Op de heetste dag van het jaar smeult en bouwt de haat en onverdraagzaamheid van iedereen in een straat in de wijk Bedford-Stuyvesant van Brooklyn, totdat deze ontploft in geweld.

Spike Lee is tot op de dag van vandaag bezig met film; op set danwel in het klaslokaal als professor aan de NYU. Toch kunnen we zachtjes stellen dat zijn gloriejaren wel zijn geweest. De altijd uitgesproken Amerikaanse filmmaker heeft echter in de (vooral) de jaren tachtig en negentig een aantal fantastische films afgeleverd, waaronder Do the Right Thing uit 1989.

Eén van de grootste fans van deze films is misschien wel Barack Obama die met zijn vrouw Michelle de film zag tijdens hun eerste date. (Over deze eerste date kwam in 2016 de film Southside with You uit.)

Plot
Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, het is de warmste dag van het jaar. In deze voornamelijk zwarte wijk, runt Sal, een Italiaanse immigrant, met zijn zonen Pino en Vito al jaren een succesvolle pizzeria. Pino is echter een racist en een herrieschopper.

Hij ergert er zich bijvoorbeeld voortdurend aan dat zijn vader de plaatselijke dronkaard Da Mayor zijn dagelijkse dollar gunt voor het schoonvegen van het trottoir. Als echter de heetgebakerde rebel Bugging Out Sal dwingt om portretten van zwarte sterren op te hangen, barst de bom.

Lovende kritieken
Lee kon voor zijn derde film wederom rekenen op lovende kritieken. Do the Right Thing werd benoemd tot 'een spirituele documentaire die op elk vlak raciale vreugde, haat en verwarring laat zien'.


De combinatie van komedie en maatschappijkritiek (op de omgang met de Afro-Amerikaanse gemeenschap) is kenmerkend voor het werk van Lee. Volgens een andere criticus wist Lee met Do the Right Thing 'dichter bij de weerspiegeling van de huidige stand van de rassenverhoudingen in Amerika [te komen] dan welke andere film van onze tijd dan ook'.

L. Jackson
Hollywood-icoon Samuel L. Jackson heeft de afgelopen jaren tientallen legendarische rollen vertolkt waaronder Jules Winnfield en Nick Fury, maar ook aan het begin van zijn carrière wist hij al memorabele karakters neer te zetten.


Zijn rol als de DJ Mister Señor Love Daddy was in zijn eerste jaren ook al behoorlijk gedenkwaardig. Tot op de dag van vandaag wordt hij geciteerd door fans van de film.

NieuwsFilm

meest populair