Ken je deze fantastische, maar rampzalig gefaalde Disney-film nog?

Ken je deze fantastische, maar rampzalig gefaalde Disney-film nog?

Jim Hawkins is een tiener die de kaart vindt van een grote schat die verborgen is door een ruimtepiraat. Samen met enkele vrienden gaat hij op pad in een groot ruimteschip in de vorm van een karveel.

Op veel verschillende niveaus was Treasure Planet een zeer interessante Disney-animatiefilm. Zo werd er in verschillende stijlen geanimeerd in één shot en een soundtrack zonder meezing-nummers en musical-scènes.

Ondanks de goede kritieken werd de film een gigantische financiële blunder voor Disney. Tien jaar duurde het voordat de film, met een budget van 140 miljoen dollar, eindelijk kon worden afgerond. De productie werd daarom door de makers betiteld als 'production hell'. Daarbovenop bracht de film ook nog eens heel weinig geld op; niet eens het productiebudget werd terugverdiend. Toch heeft de film anno 2024 nog steeds een grote groep fans.

Verhaal
Nu zijn vader buiten beeld is en zijn moeder ten einde raad, is Jim Hawkins een rebelse tiener die door de wereld wordt gezien als een slappeling zonder toekomst. Zelfs Jim ziet niet in wat voor goeds er uit zijn leven zou kunnen komen, totdat op een noodlottige nacht een stervende piraat hem de kaart voor al zijn dromen geeft: de legendarische buit van kapitein Nathaniel Flint.

Terwijl zijn reis naar de ruimte aan boord van een schip met onsmakelijke karakters begint, vindt Jim een mentor in de kok van de bemanning, een cyborg genaamd John Silver. Zijn vertrouwen in deze nieuwe vriend blijkt echter gevaarlijk te zijn naarmate ze steeds dichter bij Piratenplaneet te komen.

Schateiland
Voor kenners van de literatuurgeschiedenis zou het heel goed kunnen dat de namen van de personages bekend voorkomen. Treasure Planet werd namelijk gebaseerd op het boek Treasure Island van Robert Louis Stevenson uit 1883.


Deze klassiekers onder de avonturenromans is een geliefd verhaal onder filmmakers. Het werk werd al dertien keer verfilmd en negen keer bewerkt als televisie-serie.

Nederland
Je kent Treasure Planet waarschijnlijk, als jij rond 2002 nog piraatje speelde, beter onder zijn Nederlandse titel Piratenplaneet.


Wellicht dat het enige gezongen lied 'I'm Still Here' in de film een belletje bij je doet rinkelen.

NieuwsFilm

meest populair