Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat een van de beste films van 2000 geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat een van de beste films van 2000 geen enkel beeldje won

Christopher Nolans regiedebuut verdiende toch op z'n minst wel een van de felbegeerde gouden beeldjes.

Het komt wel vaker voor dat de Academy voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Soms gaan de Oscars naar een film of persoon waarvan je het totaal niet had verwacht maar grote kanshebbers gaan met lege handen naar huis. Memento hoort in die laatste categorie.

Elke filmkenner kent de naam Christopher Nolan wel. De regisseur heeft al heel wat pareltjes geleverd. Denk bijvoorbeeld maar aan Inception en zijn The Dark Knight-trilogie. Afgelopen zomer wist hij weer hoge ogen te gooien met Oppenheimer, die enkele dagen geleden behoorlijk wat Golden Globes won.

Memento
Nolan kende zijn grote doorbraak met Memento. In deze film uit 2000 is de hoofdrol weggelegd voor Guy Pearce, die in de huid kruipt van Leonard, een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij.

Hij leidt allesbehalve een makkelijk leven, aangezien zijn geheugen ernstig beschadigd is geraakt na een poging in te grijpen bij de moord van zijn vrouw. Leonard is nu dus uit op wraak, maar vanwege zijn slechte geheugen is dit geen makkelijke taak. Hij kan dan ook alleen maar functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en polaroid foto's als geheugensteuntjes.

Ontvangst
Memento werd uitstekend ontvangen. Niet alleen was het een kaskraker, ook scoort de film overal sterke cijfers. Zo staat hij op een 94% op Rotten Tomatoes en zelfs op een 8,4 op IMDb. Hierdoor staat Memento op plek 56 in de beste films aller tijden.


Er is maar een film van het jaar 2000 die beter werd onthaald en eveneens in de top 100 staat, namelijk Gladiator. Deze won maar liefst 5 Oscars uit 12 nominaties. Memento werd echter volledig genegeerd door de Academy.

Teleurstellend
Nolan en co. gingen dan ook met lege handen naar huis, iets dat in de ogen van de nodige filmfanaten schandalig is. Zij vinden dat Memento voornamelijk de Oscar voor 'Best Film Editing' had verdiend. De film heeft namelijk een niet-lineaire verhaalstructuur, maar dit is allemaal perfect in elkaar gezet.



NieuwsFilm

meest populair