Stephen King ontevreden over de filmadaptatie van misschien wel zijn beroemdste boek

Stephen King ontevreden over de filmadaptatie van misschien wel zijn beroemdste boek

'The Shining' is in de ogen van menig filmfanaat een topfilm, maar de schrijver denkt er zelf anders over.

Stephen King is een van 's werelds beroemdste schrijvers. Talloze boeken van hem werden dan ook verfilmd. De schrijver heeft genoten van sommige verfilmingen, andere weer heel wat minder. The Shining vinden menig filmfanaten dan wel geweldig, maar King zelf vindt er niks aan.

In 1980 bracht Stanley Kubrick een van zijn beste films uit, namelijk The Shining. De film werd door zowel filmcritici als 'de gewone bioscoopgangers' sterk ontvangen en dat is ook te zien aan de cijfers die de blockbuster overal scoort. King is er echter geen fan van.

Verhaal
In The Shining is de hoofdrol weggelegd voor Jack Nicholson, die een van zijn meest iconische rollen neerzet als Jack Torrance. Samen met zijn gezin verhuist hij naar een oud hotel. Dit ligt echter behoorlijk afgelegen.

Het gezin raakt geïsoleerd en er beginnen vreemde dingen te gebeuren. Bovennatuurlijke krachten hebben het gemunt op het gezin en nemen bezit van Jacks geest en lichaam, waardoor er gruwelijke dingen gebeuren...

Lof en haat
Kubrick werd behoorlijk geprezen om zijn verfilming. Bijna iedereen is het er over eens dat de regisseur een visueel pareltje heeft neergezet die de ongemakkelijke sfeer en spanning van het boek goed weet over te brengen.


Echter had King wel kritiek. De schrijver vindt voornamelijk dat Jack niet goed is neergezet. Kubrick besloot om bepaalde belangrijke elementen aan te passen of zelfs volledig weg te laten, iets dat King in het verkeerde keelgat is geschoten.

Andere versie
Zo zei King dat hij geen fan was van het feit dat Jack vanaf het begin af aan in de film al wordt neergezet als een instabiel personage, iets dat niet het geval is in het boek. Daarin ondergaat Jack een langzame en aangrijpende mentale verandering, maar in de film is hij vanaf het eerste moment als dreigend.


Hoewel de The Shining-minserie die in 1997 uitkwam heel wat minder bekend is, heeft King al eerder laten weten deze beter te vinden. Ook zegt de schrijver dat de serie zijn verhaal beter verfilmd.

NieuwsFilm

meest populair