Algemeen

Verhoeven komt met boek over Jezus

door FilmTotaal op 23.04.2008 om 18:19 in Algemeen
Regisseur Paul Verhoeven komt in september met zijn eigen biografie over het leven van Jezus na twintig jaar onderzoek. Verhoeven (70) wil al lange tijd een film maken over het leven van Jezus gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In het boek oppert hij dat Jezus mogelijk geboren is nadat Maria is verkracht door een Romeinse soldaat. Ook zegt hij dat Jezus niet is verraden door Judas Iscariot.

Het boek moet mogelijke geldschieters voor een filmversie over de streep zien te trekken. Zijn uitgever, Meulenhoff, is in onderhandeling voor een Engelse vertaling.

30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ruben

Avatar

Zou 't er dan toch eindelijk van komen? Verhoevens Jezus-film? Als iemand een film over Jezus kan maken zonder zich te verlagen tot de gebruikelijke christelijke sprookjes, is het Verhoeven wel.

darkgoth

Avatar

Haha oke dan.
als je hebt gemerkt hoe de kerk moeilijk deed tijdens het verfilmen van de da vinci code dan kun je al nagaan dat ze hier ook niet blij mee worden.
:E

BadBlood

Avatar

Mooi, laat maar komen :Y

Sauron

Avatar

Dat gaat feest niet.

Maar vanuit een historisch perspectief gezien is er makkelijk een conclusie te trekken.

Jezus heeft nooit bestaan.

Het is puur een fictioneel figuur.

Thiver

Avatar

ruben "Zou 't er dan toch eindelijk van komen? Verhoevens Jezus-film? Als iemand een film over Jezus kan maken zonder zich te verlagen tot de gebruikelijke christelijke sprookjes, is het Verhoeven wel."

Zou het hem lukken er meer geweld in te stoppen dan Mel Gibson? :P Die verkrachtings-theorie spreekt me in ieder geval wel aan. De laatste Verhoeven-controverse is naar mijn idee alweer te lang geleden.

Lumière

Avatar

Beste Sauron, op basis waarvan trek jij die conclusie?

Arcanya

Avatar

Waarom in het bericht nou niet gewoon Nederlands "Jezus" schrijven in plaats van het Engelse "Jesus"?

Verder lijkt het me sterk dat Paul Verhoeven nu het mysterie heeft ontrafeld. Zou hij er een Peter R. de Vries-achtige film van maken? Smiley face

raymills84

Avatar

Sauron "Dat gaat feest niet.

Maar vanuit een historisch perspectief gezien is er makkelijk een conclusie te trekken.

Jezus heeft nooit bestaan.

Het is puur een fictioneel figuur."


Waar baseer jij dat op? Ik kan me voorstellen dat je niet gelooft in Jezus als zoon van God, maar er zijn talrijke geschriften en vondsten die er op wijzen dat er een dikke 2000 jaar geleden een zeer omstreden en charismatische profeet rondliep in Judea die veel volgelingen had die geloofden dat hij door God gezonden was om een revolutie te ontketenen. Ik vind het gewaagd maar vooral erg interessant dat Verhoeven zich wederom op dit onderwerp stort. Jezus is waarschijnlijk de meeste 'beroemde' persoon ooit (zelfs de grootste heiden noemt meerdere malen per dag zijn naam!!!), maar nog nooit heeft een filmmaker een intrigerende visie op het leven van Jezus laten zien (muv Life of Brian Smiley face. Scorsese probeerde het maar faalde met The Last temptation of Christ. Laten we die propaganda van Gibson maar al helemaal snel vergeten!!

Breug

Avatar

Passion of the Christ meets Basic Instinct
Verhoeven kennende zal de verkrachting goed in beeld worden gebracht. Fitna, eat your heart out

emperor

Avatar

Jezus heeft nooit bestaan..het is een verzinsel van een paar "wijze" oude mannen.

Biff Tannen

Avatar

Wat ik schokkender vind behalve het feit dat Maria verkracht is in plaats van "zomaar" zwanger, is het feit dat Paul Verhoeven al 70 is! Damn dat is mijn Opa ook, en die zie ik niet nog een mooie film maken als Zwartboek, laat staan uberhaupt nog iets van enige waarde doen!

Thiver

Avatar

emperor "Jezus heeft nooit bestaan..het is een verzinsel van een paar "wijze" oude mannen."

Nah... hij zal vast wel bestaan hebben, maar dan meer in de vorm van een Jehova's getuige-achtige figuur die na zijn dood iets teveel verheerlijkt is.

ruben

Avatar

emperor "Jezus heeft nooit bestaan..het is een verzinsel van een paar "wijze" oude mannen."
Het is niet zo stellig te zeggen dat hij niet bestaan heeft. Er zijn goede argumenten vóór, er zijn goede argumenten tégen.

Maar om dan tóch zo'n rotsvast vertrouwen in Hem te hebben, daar zakt mijn broek vanaf. Hoe kan een gelovige nou een persoon tot kern van zijn levensbeschouwing maken, waarvan zo weinig bekend is, waarvan het bestaan zo onduidelijk is? Het feit dat er controverse is rondom zijn bestaan zou dat rotsvaste vertrouwen toch een beetje moeten ondermijnen. Maar nee hoor.

Rooster

Avatar

Het is zeer waarschijnlijk dat Jezus wel heeft bestaan als de charismatische profeet zoals hier al eerder werd vermeld. Als je gaat zeggen dat Jezus een verzinsel is dat heb je je er toch niet echt in verdiept. Trouwens zo creatief waren die christenen destijds nou ook weer niet.

Maar laat één ding duidelijk zijn:

Nobody fucks with the Jesus.
afbeelding

Tako

Avatar

raymills84

Avatar

emperor "Jezus heeft nooit bestaan..het is een verzinsel van een paar "wijze" oude mannen."


Dat je zoiets zegt over God/Allah begrijp ik, maar ik snap echt niet hoe je bij deze uitspraak komt. Jij trekt dus je twijfels over iedere historische figuur waar geen beeldmateriaal van bestaat?

raymills84

Avatar

Biff Tannen "Wat ik schokkender vind behalve het feit dat Maria verkracht is in plaats van "zomaar" zwanger, is het feit dat Paul Verhoeven al 70 is! Damn dat is mijn Opa ook, en die zie ik niet nog een mooie film maken als Zwartboek, laat staan uberhaupt nog iets van enige waarde doen!"


Wat heeft dat met leeftijd te maken? Sydney Lumet maakte onlangs (naar het schijnt) een van z'n beste films op 83-jarige leeftijd.

ruben

Avatar

Rooster "Als je gaat zeggen dat Jezus een verzinsel is dat heb je je er toch niet echt in verdiept. "
Ja hallo, zo maak je je er toch wel heel makkelijk vanaf. Er bestaat een interessante docu: The God who wasn't there. Check die maar 's. Ik zeg niet dat Jezus niet bestaan heeft, alleen dat er nog een hoop onduidelijkheid is over zijn bestaan. Voorzichtigheid is geboden. 1 ding is duidelijk: de Jezus zoals die nu uit het NT tevoorschijn komt, heeft sowieso niet bestaan.

Rooster

Avatar

ruben "Ja hallo, zo maak je je er toch wel heel makkelijk vanaf. Er bestaat een interessante docu: The God who wasn't there. Check die maar 's. Ik zeg niet dat Jezus niet bestaan heeft, alleen dat er nog een hoop onduidelijkheid is over zijn bestaan. Voorzichtigheid is geboden. 1 ding is duidelijk: de Jezus zoals die nu uit het NT tevoorschijn komt, heeft sowieso niet bestaan."
Okay, misschien een beetje kort door de bocht. Jezus als de zoon van God die allerlei wonderen verrichte is uiteraard een verzinsel. Dat neemt niet weg dat het zeer aannemelijk is dat er destijds een Jezus in Jerusalem heeft rondgewandeld die voor de nodig commotie zorgde.

emperor

Avatar

raymills84 "Dat je zoiets zegt over God/Allah begrijp ik, maar ik snap echt niet hoe je bij deze uitspraak komt. Jij trekt dus je twijfels over iedere historische figuur waar geen beeldmateriaal van bestaat?"

Ik trek alles in twijfel in principe.

Thiver

Avatar

emperor "Ik trek alles in twijfel in principe."

Zelfs je eigen bestaan? ;)

Chrischzz

Avatar

Rooster "Okay, misschien een beetje kort door de bocht. Jezus als de zoon van God die allerlei wonderen verrichte is uiteraard een verzinsel. "


Ik vindt het altijd weer makkelijk te zeggen dat het een verzinsel zou zijn.. Op basis waarvan zou het allemaal bedacht zijn?

Als het allemaal bedacht is.. waarom zijn er dan verschillende boeken geschreven door verschillende mensen die allemaal beschrijven wat Jezus in die tijd gedaan heeft? Zullen ze echt allemaal het zelfde hebben verzonnen? En zijn dan alle boeken die daar aan vooraf zijn gegaan ook verzonnen? En zo werd in het Oude Testament al verteld dat Jezus zou komen en nog redelijk gedetailleerd ook.. Lees: http://www.allabouttruth.org/dutch/messiaanse-profetie.htm

Het is mijns inziens aardig kort door de bocht dat het allemaal verzonnen is..

Sha

Avatar

Nou, als er hier al een discussie ontstaat over Jezus alleen al op reactie van het nieuwsbericht, dan zal het boek (en de eventueel daarop volgende film) het ook prima gaan doen.

Paul Verhoeven T+)

ruben

Avatar

Chrischzz "Ik vindt het altijd weer makkelijk te zeggen dat het een verzinsel zou zijn.. Op basis waarvan zou het allemaal bedacht zijn?

Als het allemaal bedacht is.. waarom zijn er dan verschillende boeken geschreven door verschillende mensen die allemaal beschrijven wat Jezus in die tijd gedaan heeft? Zullen ze echt allemaal het zelfde hebben verzonnen? En zijn dan alle boeken die daar aan vooraf zijn gegaan ook verzonnen? En zo werd in het Oude Testament al verteld dat Jezus zou komen en nog redelijk gedetailleerd ook.. Lees: http://www.allabouttruth.org/dutch/messiaanse-profetie.htm

Het is mijns inziens aardig kort door de bocht dat het allemaal verzonnen is.."
Eerste punt dat op genoemde site wordt genoemd: 'Geboren uit een maagd'. Dat 'maagd' is een vertaalfout.

http://www.appliedlanguage.com/articles/virgin_birth_and_red_underpants.shtml


Daar ga je al Smiley face

En als zo'n ongelooflijk belangrijk punt al het gevolg is van een vertaalfout, hoe zit het dan met de rest van het boek? En dit is dan nog (waarschijnlijk) een onbewuste fout. Wat denk je dat mensen bewust hebben lopen foezelen in het Heilige Boek?

Ik vind 't nogal wat om zo blind te vertrouwen op een boek dat talloze keren vertaald, herschreven, geredigeerd, gecensureerd, geherinterpreteerd is. Een boek dat voor een groot deel overigens is gebaseerd op eerdere, heidense verhalen.

Chrischzz

Avatar

Het gaat bij mij niet zozeer op blind vertrouwen.. zo nuchter benne we ook nog wel..

Tuurlijk zijn er dingen die waarschijnlijk anders in de Bijbel staan dan dat ze in werkelijkheid waren.. Maar om daarmee alle gebeurtenissen als niet gebeurd te beschouwen is ook weer een ander uiterste. Er zijn tenslotte ook geen bewijzen dat het allemaal niet zo is..

Het is natuurlijkniet voor niets dat Jezus in verschillende boeken voorkomt en wordt beschouwd als de Messias die wonderen deed. Aangepast of niet, Heidense verhalen of niet..

ruben "Eerste punt dat op genoemde site wordt genoemd: 'Geboren uit een maagd'. Dat 'maagd' is een vertaalfout.

http://www.appliedlanguage.com/articles/virgin_birth_and_red_underpants.shtml


Daar ga je al Smiley face

En als zo'n ongelooflijk belangrijk punt al het gevolg is van een vertaalfout, hoe zit het dan met de rest van het boek? En dit is dan nog (waarschijnlijk) een onbewuste fout. Wat denk je dat mensen bewust hebben lopen foezelen in het Heilige Boek?

Ik vind 't nogal wat om zo blind te vertrouwen op een boek dat talloze keren vertaald, herschreven, geredigeerd, gecensureerd, geherinterpreteerd is. Een boek dat voor een groot deel overigens is gebaseerd op eerdere, heidense verhalen."

hetisjantje

Avatar

Het gaat er niet om of het godverhaal waar is, het gaat erom wat er eerder was: het godverhaal, waar een profeet werd opgevoerd, of liep er een katalyserende geiten-wollen-sokken avant-la-lettre type rond waarna er een godsverhaal kristaliseerde. Ik heb niet zoveel historisch verstand van religie, das toch allemaal maar tijdsverlies, maar volgens mij gaat het bij religies meestal om de tweede variant. Mohammed bestond en was een pedofiele, oorlogszuchtige krijgsheer, en Jesus bestond en was een..wat we bij de film moeten gaan zien. Het geld moet wel te vinden zijn, als je erop let zijn er de laatste jaren verbazingwekkende anti-religsieuse films uitgekomen voor een groot (Amerikaans) publiek. Ben benieuwd. CNN kopte er al mee, gezien de hoax-factor kan dit wel eens zeer vermakelijk worden. Graag hordes boze Christenen die de entrees van bioscopen bevolken en borden dragen met harde uitspraken, zoals ze tekeer gaan bij abortusklinieken.

Sha

Avatar

Tja, het zou best kunnen dat over 2000 jaar mensen denken dat Harry Potter echt bestaan heeft en wonderen verricht heeft als vliegen op een bezemsteel, Voldemort verslaan en wie weet wat er in 2000 jaar tijd allemaal voor extra dingen bij verzonnen worden door mensen.

Vooral in het begin werd het verhaal van Jezus mondeling overgeleverd en iedereen weet wat er gebeurd met een verhaal als mensen het gaan navertellen...en daarna nog eens opgeschreven, meerdere keren vertaald en ik weet niet wat nog meer... voor hetzelfde geld was Jezus een vrouw, het komt uiteindelijk neer op geloof en dat is voor ieder mens anders. Of je nu gelooft in God, Allah, Jezus, Mozes, Mohammed, Adam, Eva, Ra, Osiris, Buddha, Zeus, Thor, Gaia, Luna, Lucifer, noem maar op, er is geen zekerheid en er zou ook geen zekerheid moeten zijn... anders zou het geen geloof heten.

Thiver

Avatar

shateandar "Nou, als er hier al een discussie ontstaat over Jezus alleen al op reactie van het nieuwsbericht, dan zal het boek (en de eventueel daarop volgende film) het ook prima gaan doen."

Laat dat maar aan Ruben over... :P

emperor

Avatar

Thiver "Zelfs je eigen bestaan? ;)"

..uuh, nee.

LuCos

Avatar

Ik geloof best wel dat er een jezus bestaat, of heeft bestaan... Maar of hij ook echt een "held" is die we denken die hij zal zijn weet ik niet. En daarbij zou ik helemaal niet raar van opkijken als hij slechts gebaseerd is op een ander persoon, dus dat hij toch fictief is...

shateandar "Tja, het zou best kunnen dat over 2000 jaar mensen denken dat Harry Potter echt bestaan heeft en wonderen verricht heeft als vliegen op een bezemsteel, Voldemort verslaan en wie weet wat er in 2000 jaar tijd allemaal voor extra dingen bij verzonnen worden door mensen."


Das grappig, dat heb ik me ook eens een keer bedacht.. mja niet zo zeer Harry Potter ofzo, maar dat een bekend boek (zoals Harry Potter of Lord of the Rings) ooit (per ongeluk) de nieuwe bijbel word, over aantal (duizenden) jaren.

NieuwsFilm