Dit wist je niet: Indiana Jones is gebaseerd op een echte legendarische avonturier

Dit wist je niet: Indiana Jones is gebaseerd op een echte legendarische avonturier

Lees alles over de echte 'Indiana Jones' die regisseur Spielberg inspireerde voor zijn succesvolle films.

Iedereen kent Harrison Ford als de beroemde professor die de hele wereld overgaat om kostbare historische schatten te redden van schurken.

Maar minder bekend is de avonturier die regisseur Steven Spielberg inspireerde om deze beroemde avonturenfilms te maken.

Hiram Bingham III
De grote inspiratie voor het fictieve personage Indiana Jones was de Amerikaanse professor Hiram Bingham III (1875-1956) die aan de Universiteit van Yale Zuid-Amerikaanse geschiedenis gaf. Ook gaf hij les in politicologie aan de universiteit van Harvard.

Naast professor en politicus was Bingham III ook avonturier. Zo ging hij in het begin van de 20ste eeuw naar Peru waar hij als één van de eerste Amerikanen schreef over de ruïnes van Machu Picchu, de oude en meest bekende stad van de Inca's.

Raiders of the Lost Ark
Tussen Hiram en Indiana Jones in de films zijn veel overeenkomsten. Zo beschreef Hiram in zijn schriften over de 'ontdekking' van Machu Pichu dat hij veel exotische dieren, insecten, kunst en menselijke skeletten tegenkwam. Precies dezelfde aspecten die in Spielbergs films veel naar voren komen en een belangrijke rol spelen.


De grootste verwijzing naar Bingham III als de echte Indiana Jones is het feit dat de eerste Indiana Jones-film, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, die uitkwam in 1981, begint in Peru op een steenworp afstand van Binghams Machu Pichu.

Kijken
Nieuwsgierig geworden naar de echte legendarische avonturier die de basis legde voor de vele Indiana Jones-films? Alle films zijn te bekijken op Disney+ en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair