Viola Davis heeft nog steeds spijt van deze rol: "ik heb mezelf verraden"

Viola Davis heeft nog steeds spijt van deze rol: "ik heb mezelf verraden"

'The Help' werd dan wel sterk onthaald, zelf heeft ze er geen goede herinneringen aan overgehouden.

Het komt wel vaker voor, dat een acteur in een film meespeelt maar hier achteraf spijt van heeft voor een of andere reden. Dit is ook het geval voor de met een Oscar-bekroonde Viola Davis, die niet erg goede herinneringen heeft overgehouden aan haar rol in The Help uit 2011.

Deze dramafilm werd geregisseerd door Tate Taylor en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Kathryn Stockett. Het verhaal volgt de levens van zwarte huidhoudsters in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de jaren zestig.

Rol
Davis kruipt in de huid van Aibileen Clark, een toegewijde huishoudster die haar verhaal deelt met een jonge schrijfster Skeeter (gespeeld door Emma Stone). Hoewel de film sterk werd ontvangen en lof kreeg voor de acteerprestaties en het aansnijden van kwesties rond ras en klasse, heeft Davis er spijt van.

De reden hiervoor? De actrice heeft het gevoel dat de film niet genoeg ingaat op de complexiteit van de raciale verhoudingen en dat de film eerder een verwaterde weergave is van het boek. Volgens Davis ligt de nadruk op het perspectief van de witte personages, terwijl het verhaal in feite om de ervaringen van zwarte vrouwen draait.

Reactie
Davis liet zich er al eerder over uit tijdens een interview: "Ergens heb ik het gevoel dat ik mezelf heb verraden en mijn volk. Ik heb namelijk in een film gespeeld die niet de hele waarheid laat zien". Volgens de actrice gaat het er zo wel vaker aan toe in Hollywood.


Zo vervolgt ze: "Er zijn veel films die het niet erg interessant vinden om te laten zien wat het betekent zwart te zijn. Ze zeggen dat ze dit willen laten zien, maar maken het dan op zo'n wijze dat het voor witte mensen is".

Andere kijk
Toch zegt Davis dat The Help haar ook heeft geholpen om zich meer in te zetten voor inclusiviteit en diversiteit in de filmindustrie. Zo pleit ze sindsdien voor verhalen die recht doen aan de echte complexiteit van raciale kwesties en benadrukt ze het belang van authentieke representatie.



NieuwsFilm

meest populair