Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Big Red One'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Big Red One'

Er zijn maar weinig oorlogsfilms zo episch als deze en dit is waarom je 'm nu moet zien.

Er zijn van die films waarvan je had gewild dat je 'm al veel eerder had gezien. The Big Red One is er zo één.

De film van schrijver en regisseur Samuel Fuller scoort hoog op echtheid, actie en spanning.

Fuller
De film The Big Red One uit 1980 is gebaseerd op de persoonlijk ervaringen van regisseur Fuller. De filmmaker diende namelijk in de 1e Infanterie Divisie van het Amerikaanse leger.

Hij kreeg de bijnaam 'The Big Red One' omdat hij op zijn legeruniform een grote rode '1' droeg. Voor zijn verdienste in de Tweede Wereldoorlog ontving hij een Silver Star, Bronze Star én Purple Heart. Hij heeft ook het concentratiekamp Falkenau in het huidige Tsjechië bevrijd.

The Big Red One
De film begint in 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een Amerikaanse soldaat vermoordt daar een Duitse soldaat. Denkende dat hij het gevaar heeft afgewend, komt hij er bij terugkomst in zijn kamp achter dat de oorlog vier uur geleden is geëindigd.


De film gaat verder in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Binnen twee jaar leidt de ervaren sergeant, The Big Red One (Lee Marvin), de infanterie door verschillende gebieden. Zo trekken ze door Noord-Afrika, Sicilië, Frankrijk en delen die destijds in bezit waren van nazi-Duitsland.

Zwaar
Telkens komt de Amerikaanse sergeant oog in oog te staan met de Duitse sergeant Schroeder (Siegfried Rauch). Tijdens de film zien we dat niet alleen The Big Red One het steeds zwaarder te verduren krijgt.


Ook zijn team, bestaande uit onder andere soldaat Griff (Mark Hamill), Zab Robert Carradine en Johnson (Kelly Ward), hebben steeds meer moeite met de oorlog en wat het betekent om met andere mensen te vechten.

Overtuigend
Wat de film zo episch maakt, is dat het dus gebaseerd is op de ervaringen van regisseur Fuller. Zijn ervaringen verwerkt hij op een zeer sterke manier in de film, waardoor de film zo geloofwaardig wordt. Omdat The Big Red One een vaderfiguur is voor de jonge soldaten, iets waar de jonge Amerikanen destijds naar verlangden, is de film ook psychologisch sterk.


Daarnaast maakt Fuller mooie parallellen tussen de Eerste en Tweede wereldoorlog en tussen Amerikaanse en Duitse soldaten. Zo laat de film zien dat er eigenlijk nauwelijks verschillen zijn tussen de twee en dat we aan het eind van de rit allemaal mensen zijn.

Kijken
Nieuwsgierig geworden? The Big Red One kan je nu bekijken op dvd en blu-ray via de bekende webwinkels.

NieuwsFilm

meest populair