Eén van de eerste zombiefilms ooit is vandaag de dag nog steeds doodeng

Eén van de eerste zombiefilms ooit is vandaag de dag nog steeds doodeng

Een groep Pennsylvanians barricadeert zichzelf in een oude boerderij om veilig te blijven voor een horde vleesetende geesten die het noordoosten van de Verenigde Staten teisteren.

Zombiefilms zijn niet meer weg te slaan uit de hedendaagse film-, televisie- én videogamewereld; zelfs niet met een hakbijl of kettingzaag. In 1968, toen Night of the Living Dead van George A. Romero uitkwam, was dat wel anders.

In 1932 was er al White Zombie die wordt beschouwd als de allereerste zombiefilm ooit, maar Romero wist met zijn Living Dead-cyclus ook een grote bijdrage te leveren aan de filmgeschiedenis. Voor het eerst werd het horrorgenre namelijk gecombineerd met maatschappijkritische thema's; een trend die tot de dag van vandaag doorwerkt met (horror-)filmmakers als Ari Aster en Jordan Peele.

Plot
Barbra en Johnny bezoeken het graf van hun vader op een afgelegen begraafplaats als ze plotseling worden aangevallen door zombies. Barbra weet te ontsnappen en zoekt haar toevlucht in wat een verlaten boerderij lijkt. Ze krijgt al snel gezelschap van Ben die bij het huis stopte omdat hij benzine nodig had. Geteisterd door de wandelende doden overal om hen heen doet Ben zijn best om de deuren en ramen te beveiligen.

De nieuwsberichten zijn echter somber en overal komen wezens weer tot leven. Barbra en Ben zijn verrast wanneer ze beseffen dat er vijf mensen zich in de kelder verstopt hebben: Harry, Helen en Karen Cooper; en een jong stel, Tom en Judy. Er ontstaat vrijwel onmiddellijk onenigheid waarbij Harry Cooper de leiding wil hebben. Naarmate hun situatie verslechtert, worden hun kansen om de nacht te overleven met de minuut kleiner.

Vervolg
Regisseur Romero, 'vader van de zombiefilms', maakte na Night of the Living Dead nog diverse vervolgen op de film.


Het eerste vervolg, Dawn of the Dead uit 1978, misschien nog wel beter werd ontvangen dan het origineel en een nóg grotere cultstatus wist op te bouwen.

Remake
Romero's Living Dead-cyclus was zo'n enorm succes dat de zombiefilm uitgroeide tot een fameus subgenre onder de horrorfilms. Daarnaast kwamen er directe remakes van zijn serie uit, waaronder Night of the Living Dead uit 1990.


Regisseur Tom Savioni bleef met zijn kleurenfilm heel erg dicht bij het origineel uit '68 en liet daarmee zien dat de thema's die Romero ruim twintig jaar daarvoor aankaartte nog steeds actueel waren.

NieuwsFilm

meest populair