De #83 van de beste sciencefictionfilms ooit: George Lucas veranderde de filmwereld voor altijd

De #83 van de beste sciencefictionfilms ooit: George Lucas veranderde de filmwereld voor altijd

'THX 1138' zorgde voor een revolutie in de filmwereld op het gebied van technologie.

In 1971 kwam de futuristische sciencefictionfilm THX 1138 uit. Deze film gebruikte nieuwe technieken en zorgde voor veel inspiratie bij andere filmmakers. Het is dus niet gek dat deze film wordt geloofd.

In de lijst met de beste sciencefictionfilms aller tijden van de Rolling Stone, staat de film op plek #83. Dat is misschien niet super hoog, maar als je je bedenkt dat er al duizenden sciencefictionfilms zijn gemaakt, is het helemaal niet slecht.

Verhaal
De film speelt zich af in de toekomst. Seks is verboden en er worden drugs gebruikt om de samenleving in bedwang te houden. Er moeten projecten voltooid worden en iedereen wordt streng gecontroleerd of ze hun werk wel doen.

THX-1138, de naam van een van de bewoners, probeert samen met twee andere bewoners te ontsnappen uit de samenleving. De samenleving bevindt zich echter onder de aarde en dat brengt problemen met zich mee.

Cast
In de film wordt de hoofdrol gespeeld door Robert Duvall. Verder zijn er rollen weggelegd voor Maggie McOmie en Donald Pleasence.


De film betekende het regisseer debuut van George Lucas. Hij maakte later onder meer de wereldberoemde Star-Wars trilogie.

Ontvangst
De film werd door de critici goed ontvangen. Op Rotten Tomatoes heeft de film een mooie score van 86%. De film werd niet genomineerd voor prijzen.


Het publiek was minder te spreken over de film. Met een 6,6/10 scoort de film op IMDb niet slecht, maar ook niet fantastisch. Ook was de opbrengst van de film met ongeveer 2,4 miljoen dollar niet denderend, maar toch winstgevend tegenover een budget van 770.000 dollar.

Streamen
THX 1138 is voor vier euro te huur via Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair