Ondanks het gloednieuwe 'Wonka' is dit nog steeds de bestbeoordeelde 'Chocolate Factory'-film

Ondanks het gloednieuwe 'Wonka' is dit nog steeds de bestbeoordeelde 'Chocolate Factory'-film

Een arme, maar hoopvolle jongen zoekt een van de vijf felbegeerde gouden kaartjes waarmee hij een rondleiding krijgt door de mysterieuze chocoladefabriek van Willy Wonka

Paul Kings Wonka met Timothée Chalamet in de hoofdrol had een slechte start, maar doet het nu toch erg lekker in de bioscopen (klik hier voor het artikel). Het kinderboek van Roald Dahl uit 1964 werd hiermee voor de derde keer succesvol verfilmd.

Velen onder ons zullen Tim Burtons Charlie and the Chocolate Factory uit 2005 met Johnny Depp zich nog goed kunnen herinneren, maar ook de allereerste filmadaptatie, Willy Wonka & the Chocolate Factory uit 1971 van Mel Stuart, is absoluut de moeite waard om te bekijken. Onder Dahl-fans wordt hoofdrolspeler Gene Wilder nog steeds geroemd voor zijn fantastische vertolking van de eigenzinnige chocolademaker.

Verhaal
De wereld staat versteld als Willy Wonka, jarenlang een kluizenaar in zijn fabriek, aankondigt dat vijf gelukkige mensen een rondleiding door de fabriek zullen krijgen, alle geheimen van zijn geweldige snoep zullen laten zien, en dat één een levenslange voorraad Wonka-chocolade zal winnen.

Niemand wil de prijs liever dan de jonge Charlie, maar aangezien zijn familie zo arm is dat het kopen van zelfs maar één reep chocolade een traktatie is, is het kopen van genoeg repen om een van de vijf gouden kaartjes te vinden extreem onwaarschijnlijk. Toch gebeurt het onwaarschijnlijke en krijgt Charlie, samen met vier ietwat verfoeilijke andere kinderen, de kans van zijn leven en een persoonlijke rondleiding door de chocoladefabriek van Willy Wonka zelf.

Dahl
Wat Willy Wonka & the Chocolate Factory bijzonder maakt is dat bij deze eerste verfilming Roald Dahl zelf meeschreef aan het script voor de film. Echter deed Dahl behoorlijk moeilijk over een aantal wijzigingen die om filmtechnische redenen moesten worden aangebracht.


Mede om die reden werd scenarist David Seltzer ingevlogen als zogenoemde 'scriptdokter' om het populaire boek te helpen vertalen naar film.

Beste?
Chalamets Wonka is duidelijk sterk geïnspireerd op die van Wilder; daarvoor hoef je alleen maar naar hun vrijwel identieke kostuums te kijken. Voor liefhebbers van de nieuwe film is het dus zeker een aanrader om eens deze eerste verfilming uit de jaren zeventig te checken, want Wilders Wonka kun je eigenlijk zien als de volwassen (/cynischer/mysterieuzer) geworden versie van die van Chalamet.


'What is this, Wonka? Some kind of funhouse?' 'Why? Having fun?'

NieuwsFilm

meest populair