Er zijn weinig films met een laatste shot zo briljant als die van 'The Shining'

Er zijn weinig films met een laatste shot zo briljant als die van 'The Shining'

Het laatste shot zorgt ervoor dat je de hele film in twijfel begint te trekken.

In 1980 kwam de film The Shining uit. Deze boekverfilming werd niet fantastisch ontvangen, maar is inmiddels een klassieker geworden op het gebied van (psychologische) horror. Vooral het einde van de film doet wenkbrauwen fronsen.

In de film gaat Jack samen met zijn vrouw en kind een winter overleven in een afgelegen hotel. Maar wanneer er geesten in het hotel blijken te zijn, wordt Jack helemaal gek. Dit heeft verregaande gevolgen voor hun verblijf.

Einde
Op het einde van de film weten de vrouw en het kind van Jack te ontsnappen uit zijn greep. Vervolgens zien we iets opvallends in het laatste shot. We zien een foto uit 1921, waarin Jack te zien is. Dit terwijl het verhaal zich afspeelt in de jaren 70 van de vorige eeuw.

Dit zorgt al jarenlang voor heel wat speculatie over wat dit nou betekent. Volgens regisseur Stanley Kubrick geeft dit 'de reïncarnatie van Jack aan'. Jack is dus altijd al de verzorger van het hotel geweest en is een deel ervan geworden.

Cast
De rol van Jack wordt gespeeld door Jack Nicholson, terwijl Shelley Duvall zijn vrouw speelt. Danny Lloyd speelt de rol van Jacks helderziende zoon.


Topregisseur Stanley Kubrick regisseerde de film dus. En dat ging niet zonder slag of stoot. Zo liet hij Duvall een bepaalde scène 127 keer overdoen. Het zorgde voor de nodige spanningen op de set.

Ontvangst
De film werd niet fantastisch ontvangen. Zo werd de film genomineerd voor twee Razzie Awards (de tegenhanger van de Oscars) en haalde de film maar 44 miljoen dollar op, tegenover een budget van 19 miljoen dollar.


Op Rotten Tomatoes scoort de film een hele degelijke score van 83%. Op IMDb scoort de film dan weer een mooie 8,4/10 na meer dan een miljoen stemmen. De film is door de jaren heen een regelrechte klassieker geworden en wordt door veel mensen erg hoog gewaardeerd.

Streamen
The Shining is te bekijken via Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair