Dit wist je niet: 'Nightmare Alley' met Bradley Cooper is de remake van een stokoude film

Dit wist je niet: 'Nightmare Alley' met Bradley Cooper is de remake van een stokoude film

Je wist waarschijnlijk niet dat Nightmare Alley met Cooper eigenlijk een erg goede remake is.

In 2021 kwam de film Nightmare Alley van regisseur Guillermo del Toro uit. Door velen is deze film geprezen, maar weinig mensen kennen de originele film.

In de nieuwe verfilming van Nightmare Alley van regisseur Guillermo del Toro zien we de onfortuinlijke man Stanton Carlisle (Bradley Cooper). Om te overleven sluit hij zich aan bij de helderziende Zeena (Toni Colette) en de goochelaar Pete (David Strathairn).

Kermis
Samen reist Stanton met hun kermisgezelschap door Amerika om rond te kunnen komen en leert hij de fijne trucjes van mensen misleiden en bedriegen. Langzaamaan groeit zijn succes en na een aantal jaar weet hij met zijn partner Molly (Rooney Mara) de rijke elite van New York City in de jaren 40 te veroveren.

Toch duurt het succes in New York niet al te lang wanneer hij met behulp van een mysterieuze psycholoog Ritter (Cate Blanchett) de geheimzinnige en gevaarlijke zakenman (Richard Jenkins) probeert te bedriegen.

Origineel
Del Toro weet erg sterk de dramatiek van het verhaallijn en de hoofdrollen vast te leggen. Diezelfde dramatiek heeft hij weten te putten uit het origineel, dat door de sterke cast zeer overtuigend is. Ook vandaag de dag nog.


In tegenstelling tot de meeste remakes, die vaak een ander perspectief aannemen, lijkt de film van Del Toro erg op het origineel. Zo is het perspectief van Cooper hetzelfde als dat van Tyrone Power, die in het origineel uit 1947 de mentalist Stanton speelt.

Ontvangst
Daarnaast heeft de regisseur het gevoel van de jaren 40 in Amerika goed weten te vangen in de film en doet de film uit 2021 je ook gelijk denken aan een klassieke film van vroeger door de setting, enscenering en kleding.


Net als de remake waren de mensen niet al te enthousiast over het origineel. Tegenwoordig wordt het origineel van Nightmare Alley wel gezien als een heuse zwartwitklassieker, waarin Power een van zijn beste acteurswerk laat zien.

Kijken
Ondanks het niet eens zo hoge budget van 60 miljoen dollar bracht de film maar net de helft op. Desondanks werd de productie terecht beloond met een Oscarnominatie voor beste film.

Nieuwsgierig geworden naar Nightmare Alley? De remake is te zien op Disney+. Het origineel is te koop via Bol.com.

NieuwsFilm

meest populair