Dit kersverse arthouse-pareltje gaat je zonder twijfel naar hogere sferen brengen

Dit kersverse arthouse-pareltje gaat je zonder twijfel naar hogere sferen brengen

'Samsara' is gericht op het mythische en spirituele en wil de kijker meenemen op een reis naar een intieme en meditatieve ervaring.

Lois Patiño is in de Lage Landen geen bekende naam buiten het festivalcircuit. Toch heeft deze Spaanse filmmaker de afgelopen jaren al behoorlijk wat interessante kort- en langspeelfilms weten af te leveren waarin hij volop experimenteert met de ambiguïteit van het audiovisuele medium. In zijn nieuwste werk, Samsara, gaat Patiño door met zijn zoektochten naar de grenzen van filmmaken.

Samsara ging op het Filmfestival van Berlijn in première en toerde van daaruit verder over de internationale festivals. Veel kijkers betitelen het werk als iets wat ze nog nooit eerder op het scherm hebben gezien.

Thema's
Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam.

Om de reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

Wervelwind
In de trailer zien we dat deze film een ware explosie van geluid en kleur gaat worden die de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier zal prikkelen.


Samsara is vanaf 15 februari te zien in de filmhuizen.

NieuwsFilm

meest populair