Ghibli-producent legt uit waarom Hayao Miyzaki uit pensioen kwam voor 'The Boy and the Heron'

Ghibli-producent legt uit waarom Hayao Miyzaki uit pensioen kwam voor 'The Boy and the Heron'

Jarenlang leek het erop dat de grootmeester niet terug zou keren maar gelukkig dus toch wel.

Het is voor menig filmfanaat lastig voor te stellen: Ghibli zonder de regisseur Hayao Miyazaki. Gelukkig is er goed nieuws, want de Japanse grootmeester ging toch nog door. Hier laat de Ghibli-producent Toshio Suzuki zich nu over uit.

Miyazaki heeft al heel wat pareltjes geleverd. Denk bijvoorbeeld maar aan Spirited Away, Howl's Moving Castle en Princess Mononoke, om er maar een paar te noemen. Recentelijk was het weer raak met de sterk onthaalde The Boy and the Heron, die kans maakt op de Oscar voor beste animatiefilm.

Pensioen
Miyazaki kondigde al ongeveer 10 jaar geleden aan met pensioen te gaan, maar liet weten nog één enkele keer terug te keren. Nu doet er echter alweer een gerucht de ronde dat hij nu alweer denkt aan een volgend project, maar we mogen sowieso tevreden zijn dat we werden getrakteerd op The Boy and the Heron, waar het bijna niet van kwam.

Suzuki zegt hier nu het volgende over: "Drie jaar nadat Hayao zijn pension had aangekondigd dacht ik echt dat het voorbij was en dat we samen geen films meer zouden maken. Hayao zei dat hij zich zou schamen om terug te keren nadat hij de wereld had laten weten dat hij zou stoppen".

Terugkeer
Toch is Miyazaki's passie voor animatiefilms zo groot dat hij niet lang van zijn pensioen kon genieten. Zo vervolgt Suzuki: "Ik weet dat hij heel graag 'The Boy and the Heron' wilde maken. Toen ik besloot te kijken naar de storyboard kwam ik er al snel achter dat het heel goed werk was".


"Het is een interessant en mooi verhaal. Hayao heeft hier zijn eigen levensverhaal in verwerkt. Ik ben blij dat ik hem niet heb afgewezen, want als Hayao deze film niet gemaakt zou hebben zo hij nooit een gelukkig man kunnen sterven".

NieuwsFilm

meest populair