Filmfranchises die geweldig begonnen maar te lang door bleven gaan: 'Die Hard'

Filmfranchises die geweldig begonnen maar te lang door bleven gaan: 'Die Hard'

Het origineel wordt gezien als een van de beste actiefilms aller tijden, het laatste deel was een mega-flop...

Bruce Willis heeft heel wat indrukwekkende rollen gespeeld in diverse topfilms, maar zijn bekendste rol blijft toch wel zonder enige twijfel die van de iconische actieheld John McClane in de Die Hard-franchise. Helaas ging deze reeks eigenlijk wel wat te lang door.

In 1988 werd de eerste Die Hard uitgebracht. De blockbuster groeide al snel uit tot een klassieker in het actiegenre vanwege het sterke verhaal, de gave actiescènes en de overtuigende schurk, Hans Gruber (gespeeld door Alan Rickman), die door menig filmfanaat wordt gezien als een van de beste 'movie villains of all time'.

Populair
Dat Die Hard een succes is valt makkelijk te zien aan de overtuigende box-office cijfers maar ook aan de scores die de film scoort. Zo staat deze op Rotten Tomatoes bijvoorbeeld op een 94% en op IMDb weer op een 8,2. Niet zo heel gek dus, dat het origineel leidde tot de nodige vervolgen.

Helaas begon de franchise langzaam maar zeker te lijden onder het principe van 'te veel van het goede' en werd de reeks in de ogen van de nodige filmfanaten uitgemolken tot de laatste druppel. Hoewel Die Hard 2 en Die Hard with a Vengeance nog steeds tamelijk goed werden ontvangen, kan niet hetzelfde gezegd worden van het laatste deel.

Minder en minder
De kwaliteit bleef namelijk dalen. Hoewel Die Hard 4.0 nog goed werd ontvangen, was A Good Day to Die Hard een behoorlijk dieptepunt. Het laatste deel heeft bijvoorbeeld slechts een 14% rating op Rotten Tomatoes en op IMDb scoort deze ook maar een magere 5,3.


Hoewel er nog een tijdje werd gesproken over een zesde en laatste film in the franchise, waar enkele jaren aan gewerkt werd, kwam het hier nooit van. Dit is voor een groot deel te danken aan het floppen van A Good Day to Die Hard. Naar verluidt zou Disney nu wel denken aan een reboot in de vorm van een Hulu-serie.

NieuwsFilm

meest populair