Keanu Reeves en Sandra Bullock schitteren in deze door een Nederlander geregisseerde klassieker

Keanu Reeves en Sandra Bullock schitteren in deze door een Nederlander geregisseerde klassieker

Een jonge politieagent moet voorkomen dat een bom ontploft aan boord van een stadsbus door de snelheid boven de 80 km/uur te houden.

Cameraman Jan de Bont werd, tegelijk met Paul Verhoeven, een graag geziene gast op de Amerikaanse filmsets van de jaren tachtig en negentig. Hij deed onder andere het camerawerk voor Die Hard, Black Rain en Basic Instinct.

Na 1992 vond hij het mooi geweest met het nadenken over lenzen en licht en twee jaar later ging zijn debuutfilm als regisseur in première: Speed. De titel was direct een hit en is vandaag nog steeds een gewaardeerde actieklassieker. Na Speed zat De Bont nog vier keer meer in de regiestoel, maar dat was met wisselend succes.

Plot
Jack Traven is een jonge politieagent van de Special Weapons and Tactics (S.W.A.T.) uit Los Angeles. Hij maakt Howard Payne, een gepensioneerd lid van de bomploeg van de politie van Atlanta, boos. Dit gebeurt wanneer Jack Traven zijn poging doet om gijzelaars te bevrijden die vastzitten in een lift met een bom. Daarnaast is er een bus met een bom die ontploft als hij onder de vijftig mijl (of tachtig kilometer) per uur komt.

Met de hulp van de pittige passagier Annie proberen Jack en zijn partner rechercheur Harry Temple de mensen in de bus te redden voordat de bom afgaat, terwijl ze ook proberen uit te vinden hoe Payne hen in de gaten houdt.

Cast
Onder andere Jeff Bridges, Johnny Depp, Tom Hanks, Halle Berry en Winona Ryder werden gevraagd voor een rol in Speed, maar geen van hen zag het zitten.


Uiteindelijk kwam met de opkomende ster Keanu Reeves de verlossing. Met de toevoeging van Sandra Bullock was de cast compleet.

Dé scène
Speed is in zijn geheel een zenuwslopende actiefilm, maar bestaat voornamelijk bekend om één sequentie die de geschiedenisboeken in ging, waar de bus een groot gat op de snelweg moet overbruggen door middel van een grote 'sprong'.


Als je goed kijkt (en nadenkt), wordt het al snel duidelijk dat het hier puur om 'movie magic' gaat, want een sprong als deze met twee wegdelen op gelijke hoogte is compleet onmogelijk; het gat in de weg werd dan ook digitaal weggepoetst. Desalniettemin is Speed, met al zijn bombarie en Hollywood-natuurkunde, een geweldige cultfilm die zijn plek in ons cultureel geheugen meer dan verdient.

NieuwsFilm

meest populair