Disney-klassieker uit 1964 krijgt opeens een hogere leeftijdsclassificatie in het Verenigd Koninkrijk

Disney-klassieker uit 1964 krijgt opeens een hogere leeftijdsclassificatie in het Verenigd Koninkrijk

De nodige fans en filmcritici zijn het er in ieder geval niet mee eens.

Mary Poppins mag dan wel een iconische film zijn waar menig kind mee is opgegroeid, de klassieker is nu, 60 jaar na zijn release, ineens niet meer geschikt voor de jongste kinderen. De rating van de Disney-film is namelijk aangepast.

De rating zal aangepast worden van U (geschikt voor alle kijkers) naar PG (sommige inhoud niet geschikt voor kinderen). De reden daarvoor? Het BBFC, oftewel het British Board of Film Classification, zegt dat er 'discriminerend taalgebruik' is in Mary Poppins.

De boosdoener
Ook als je bekend bent met Mary Poppins (gespeeld door Julie Andrews), is het waarschijnlijk lastig te achterhalen wat vandaag de dag niet meer door de beugel kan. Het gaat hier om het woord 'hottentot', dat twee keer in de film voorkomt.

Het personage Admiraal Boom roept namelijk: "We gaan vechten tegen de hottentotten" en "We worden aangevallen door de hottentotten". Dit woord werd destijds vaker gebruikt om te verwijzen naar iemand van Zuid-Afrikaanse afkomst.

Ophef
Er is echter behoorlijk veel kritiek over deze nieuwe rating. Op sociale media tonen de nodige filmfanaten hun ongenoegen, waaronder de Daily Mail-filmcriticus Brian Viner. Hij zegt het volgende: "Dit is gewoonweg absurd".


"In dezelfde categorie zitten films met expliciete seks, geweld en veel stevigere vloekwoorden. Het schept een verkeerd beeld voor kijkers die niet bekend zijn met de film. Ik vind het jammer dat we zo moeten toegeven aan het 'woke'-tijdperk. Dit had met een waarschuwing, voor het afspelen van de film, zo opgelost kunnen worden".

NieuwsFilm

meest populair