Won 'The King's Speech' onterecht de Oscar voor beste film in 2011?

Won 'The King's Speech' onterecht de Oscar voor beste film in 2011?

Een jaar met alleen maar topfilms, maar waren andere blockbusters niet net een tikkeltje beter?

Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat films of acteurs een Oscar mee naar huis mogen nemen terwijl menig cinefiel vindt dat iemand anders dit meer had verdiend. Hetzelfde geldt voor The King's Speech, die maar liefst 4 Oscars won. Was dit rechtvaardig?

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van de onzekere prins George. Wanneer zijn broer aftreedt wordt hij, zonder dat hij dit wil, de nieuwe koning van Engeland, namelijk George VI. Er is echter een groot probleem: George heeft een spraakprobleem.

Hulp
Dit doet hem niet echt 'koninklijk' overkomen. George ziet zich niet het land regeren als hij niet eens het volk kan toespreken. Hij besluit daarom de hulp in te schakelen van een spraaktherapeut, genaamd Lionel Logue. Dit resulteert in een ongewone vriendschap die alles verandert.

The King's Speech is zeker een goede film. Deze scoort dan ook mooie cijfers, zoals een 8 op IMDb en weer een 94% op Rotten Tomatoes. Ook aan de box-office was het een mega-hit: de film bracht namelijk maar liefst bijna 415 miljoen dollar op tegenover een budget van 15 miljoen dollar.

Oscars
Kortom, The King's Speech was op alle vlakken een grote hit en mocht vier van de felbegeerde gouden beeldjes mee naar huis nemen. Toch vindt nodig filmfanaat dat andere films dit meer hadden verdiend.


Zo zijn er behoorlijk wat filmcritici die vinden dat The King's Speech het allemaal tamelijk 'safe' speelt en het een film is die enkel en alleen vanwege zijn thema al aanslaat bij de Academy. Biopics zoals deze worden namelijk maar wat vaak genomineerd.

Andere keuzes
Hoewel hoofdrolspeler Colin Firth een weergaloze rol neerzet en de Oscar voor beste acteur zeker wel verdiende, is dat een ander verhaal voor de Oscar van beste film. Hetzelfde jaar kwamen namelijk andere topfilms uit, zoals Inception, The Fighter en Black Swan.


Daar blijft het niet bij. Ook The Social Network, True Grit en animatietopper Toy Story 3 waren allen genomineerd. In de ogen van menig bioscoopganger waren al deze films beter en origineler, maar toch werd het The King's Speech, een film waar bijna niemand meer het vandaag de dag over heeft.

NieuwsFilm

meest populair