Liefdeswraak door strontvlieg: dit is één van de bizarste filmplots ooit

Liefdeswraak door strontvlieg: dit is één van de bizarste filmplots ooit

Een vermoorde man wordt gereïncarneerd als een huisvlieg en probeert zijn dood te wreken.

Ondanks dat het het grootste filmland ter wereld is horen we vrijwel nooit iets uit India. De term 'Bollywood' kent iedereen, maar er komen niet veel van zijn films naar buiten. Soms produceren ze echter zo'n briljante parel dat deze wél een internationaal publiek weet te bereiken.

Eega uit 2012 is zo'n film die een culthit werd op de festivals. Regisseur S. S. Rajamouli, die in 2022 ook het succesvolle RRR maakte, kwam al op het idee voor Eega in de jaren negentig toen hij tijdens een gesprek met zijn vader en zijn scenarist samen grapjes maakte over het concept van een vlieg die wraak wil nemen op een mens.

Synopsis
Het verhaal van de film heeft de vorm van een verhaaltje voor het slapengaan dat een vader aan zijn dochter vertelt. Nani, die verliefd is op zijn buurvrouw Bindu, wordt vermoord door een rijke industrieel genaamd Sudeep. Sudeep voelt zich namelijk ook aangetrokken tot Bindu en beschouwt Nani als een rivaal.

Nani reïncarneert vervolgens als een huisvlieg en probeert zijn dood te wreken en Bindu te beschermen tegen een obsessieve Sudeep.

VFX
Voor een groot deel van de film zit je te kijken naar een geanimeerde vlieg, maar omdat de kop van een vlieg enkel uit ogen en wat spieren bestaat, was het overbrengen van de vlieg zijn emoties logischerwijs lastig voor de filmmakers. Om dit probleem voor het animatieteam te verhelpen gebruikte Rajamouli de echte lichaamstaal van zijn acteur.


Hij liet Nani zijn hoofd volledig met kleding bedekken en vroeg hem om verschillende emoties uit te voeren, alleen door middel van lichaamstaal. Deze gegevens werden aan het animatieteam gegeven, dat vervolgens alle bewegingen en lichaamstaal voor de vlieg creëerde.

Mix
Eega is op z'n zachtst gezegd een hele, wilde rit en een geniale mengelmoes van musical, actie, sci-fi, romantiek en melodrama. Daarnaast is het ook een leuke inkijk in de Indiase film- (en liefdes)cultuur.


De film is erg lastig te vinden, maar als je deze culttopper uit het Oosten ooit eens voorbij ziet komen op een streamingdienst of filmfestival: ga ervoor. Succes gegarandeerd.

NieuwsFilm

meest populair