Acteurs die nooit meer hetzelfde waren na een grote rol: Isabelle Adjani in 'Possession'

Acteurs die nooit meer hetzelfde waren na een grote rol: Isabelle Adjani in 'Possession'

De actrice had jarenlang therapie nodig en ook Sam Neill vond het allemaal behoorlijk lastig.

Het komt wel vaker voor, dat een filmtalent in de huid kruipt van een personage en daarvoor behoorlijk ver gaat. Hier weet Isabelle Adjani alles vanaf, maar met veel plezier kijkt zij niet terug op een film die alles voor haar veranderde.

Het gaat hier om de spraakmakende Possession uit 1981. Ondanks het feit dat deze film dus alweer ouder is dan 40 jaar, zijn maar weinig filmfanaten deze vergeten. Ook hoofdrolspeelster Adjani kon haar rol niet meer 'loslaten'.

Verhaal
In de film kruipt Adjani in de huid van van Anna, een vrouw die verstrikt raakt in haar verontrustende en beklemmende relatie. Zij vraagt dan ook de scheiding aan van haar man Mark (niemand minder dan Sam Neill).

Uiteindelijk blijkt er toch heel wat meer aan de hand te zijn en beginnen er vreemde en gruwelijke dingen te gebeuren. Adjani ging zo ver voor haar rol dat ze een lange tijd worstelde met haar mentale gezondheid.

Intens
Adjani's rol leverde haar de nodige lof en erkenning op, maar het eiste ook een zware tol van de actrice. Toen de opnames afgerond waren, kampte Adjani aan hevige emotionele en psychologische stress die haar dagelijks leven begon te beïnvloeden.


Adjani zei dat zij niet meer van Anna 'afkwam' en de grens tussen haar personage en zichzelf begon te vervagen. Als gevolg hiervan worstelde de actrice met depressie, angst en zelfs paniekaanvallen. Adjani moest dus professionele hulp opzoeken en onderging jarenlang therapie.

Impact
Neill liet weten dat hij het ook geen makkelijke klus vond: "Het is de meest extreme film die ik ooit heb gemaakt. Regisseur Andrzej Zulawski vroeg bepaalde dingen van ons die ik vandaag de dag niet meer aan zou kunnen of durven doen. Na de film was mijn geestelijke gezondheid nog maar nauwelijks intact".


In sommige landen werd Possession ook als te choquerend gezien om deze te vertonen. In Amerika werd de film behoorlijk aangepast, terwijl Engeland besloot Possession volledig te verbannen. De film kwam hier uiteindelijk pas in 1999 uit.

NieuwsFilm

meest populair