Het laatst moment in 'Psycho' is om goede reden een van de beste eindes in de filmgeschiedenis

Het laatst moment in 'Psycho' is om goede reden een van de beste eindes in de filmgeschiedenis

Het einde is een van de beste eindes ooit gemaakt.

De legendarische regisseur Alfred Hitchcock heeft in zijn leven heel veel bekende films gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Rear Window en Vertigo. Zijn bekendste film is misschien wel de klassieker Psycho.

In de film moet een vrouw veel geld wegbrengen voor haar baas. Ze besluit echter op de vlucht te slaan met het geld en te overnachten in het Bates Motel. Dat blijkt echter een foute keuze.

Norman Bates
De beheerder van het Bates Motel is namelijk Norman Bates (briljant gespeeld door Anthony Perkins). Hij is een bloeddorstige moordenaar die zijn moeder heeft vermoord. Hij verkeert echter in een psychose waardoor hij doet alsof ze nog leeft.

Tevens heeft hij een tweede persoonlijkheid aangenomen, namelijk die van zijn moeder. Als hij deze persoonlijkheid aanneemt, pleegt hij de moorden.

Einde
Het laatste shot is een van Norman Bates die is opgepakt en in zijn cel zit. De camera filmt hem van voren en maakt langzaamaan duidelijk hoe gek hij is. Zijn moeder is in zijn brein gekropen, spreekt voor hem en samen zijn ze extreem gevaarlijk geworden.


Norman Bates is echter overtuigd van zijn moeders onschuld en begint te lachen. In dit beeld zie je heel kort een shot van een gemummificeerde schedel van zijn moeder over zijn eigen hoofd. Angstaanjagend!

Ontvangst
De film is een van de meest geroemde films aller tijden. Een horrorklassieker volgens velen. De film werd genomineerd voor vier Oscars, waarvan het er geen een won. Wel won het een Golden Globe.


Op Rotten Tomatoes scoort de film een fantastische 97%. Op IMDb staat de film op een 8,5/10 na meer dan 700.000 stemmen. Een film die je zeker een keer gezien moet hebben.

Streamen
Wil je Psycho bekijken? Dat kan, want de film is voor vier euro te huur via Apple TV.

NieuwsFilm

meest populair