Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze top acteur nog nooit een Oscar heeft gewonnen

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze top acteur nog nooit een Oscar heeft gewonnen

Drie nominaties en de nodige topfilms, maar helaas weinig prestigieuze filmprijzen voor Edward Norton.

De laatste tijd komen er wel vaker artikelen langs over films die het zeker hadden verdiend een Oscar te winnen. Er zijn echter ook meer dan genoeg filmtalenten die zeker al een van de felbegeerde gouden beeldjes mee naar huis hadden mogen nemen.

Het gaat hier om Edward Norton, die in zijn tot nu toe bijna 30 jaar lange carrière al hoge ogen wist te gooien in diverse films. Zijn allereerste grote rol wist hij te scoren in Primal Fear in 1996. Iedereen wist toen al meteen dat de destijds 26 jarige acteur een grote ster zou worden.

Indruk
Norton zette een glansrol neer als de manipulatieve en complexe Aaron Stampler. Ondanks het feit dat hij het scherm deelde met Richard Gere, een van de bekendere namen in Hollywood, steelt Norton de show. Hij werd dan ook al meteen genomineerd voor een Oscar.

Hoewel hij het felbegeerde gouden beeldje niet won, was dit wel een fantastisch debuut van een geweldige carrière. Vervolgens had Norton dan ook de rollen voor het oprapen. Enkele jaren later, in 1998 om precies te zien, toonde hij met American History X wederom aan bij de beste acteurs van zijn generatie horen.

Meer
Daar blijft het niet bij. Nog geen jaar later schitterde Norton alweer in David Finchers meesterwerk Fight Club. Niet zo heel gek dus, dat Norton dé grote filmster werd genoemd van de jaren negentig.


In 2015 werd de acteur wederom voor een Oscar genomineerd in Birdman. Andere bekende en geliefde rollen van Norton zijn o.a. The Illusionist, The Incredible Hulk, Moonrise Kingdom en de recente Glass Onion: A Knives Out Mystery.

Filmprijzen
Hoewel Norton dus al meer dan een enkele keer heeft aangetoond complexe personages te kunnen neerzetten, heeft hij nog nooit een Oscar gewonnen.


Ondanks zijn buitengewone talent en consistente topniveau in zowat elk project waarin hij verschijnt, blijft de erkenning van de Academy hem ontglippen. Hopelijk komt het er nog eens van, want hij verdient zeker een Oscar.

NieuwsFilm

meest populair