Deze veelbelovende blockbuster met alleen maar grote sterren was een gigantische flop

Deze veelbelovende blockbuster met alleen maar grote sterren was een gigantische flop

Na de geweldige 'The Deer Hunter' maakte de eens zo geliefde Michael Cimino alleen nog maar flops.

Het komt wel vaker voor, dat een film er veelbelovend uitziet en wordt gezien als een mogelijke kanshebber voor de Oscars. Soms komt dit ook uit, andere keren blijkt het juist een mega flop te zijn. Helaas valt de onderstaande film in de laatste categorie.

Het gaat hier om Heaven's Gate van Michael Cimino. Hij had al eerder hoge ogen weten te gooien met de klassieker The Deer Hunter, waar bijna alleen maar wereldberoemde acteurs in te zien zijn.

Heaven's Gate
Niet zo heel gek dus, dat hij na het gigantische The Deer Hunter succes de acteurs voor het uitkiezen had. Voor zijn western, genaamd Heaven's Gate, wist hij dan ook Jeff Bridges, John Hurt, Christopher Walken, Isabelle Huppert, Kris Kristofferson, Mickey Rourke én Willem Dafoe te strikken.

Zijn film vertelt het verhaal van James Averill, de sheriff van Johnson County. Het gaat erg goed in zijn regio, waardoor veel immigranten aankomen in de hoop ook 'the American Dream' te kunnen verwezenlijken.

Probleem
Deze situatie brengt echter de nodige problemen met zich mee, want niet alle immigranten hebben goede bedoelingen. De landeigenaren schakelen premiejagers in, om van de immigranten af te komen, maar dit gaat allemaal niet zonder slag of stoot.


Net zoals in het verhaal zelf, pakte ook de film rampzalig uit. Ondanks het feit dat deze nog tamelijk redelijke cijfers scoort op grote filmwebsites als IMDb (6,7) en Rotten Tomatoes (57%), was de box-office enorm teleurstellend.

Flop
De film kostte maar liefst 44 miljoen dollar om te maken, wat vandaag de dag al geen verkeerd bedrag is, maar dit was in 1980 zo goed als ongekend. Helaas was de ontvangst alles behalve positief. Wereldwijd haalde Heaven's Gate nog geen 3,5 miljoen dollar op.


Toch lijkt Cimino hier voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor te zijn. De regisseur ging erg perfectionistisch te werk en ontsloeg wekelijks leden van de filmcrew. Heaven's Gate luidde zelf het einde van de studio United Artists.

Reputatie
Cimino's carrière kreeg een behoorlijke klap van welke hij nooit meer volledig herstelde. In 1983 werd hij genoemd als regisseur voor The King of Comedy, maar uiteindelijk ging Martin Scorsese hiermee aan de haal.


Deze film werd een succes, iets dat helaas niet gezegd kan worden van Cimino's laatste films. Na een reeks van missers, deed Cimino in 1996 een laatste poging met de film The Sunchaser. Ook deze film flopte gigantisch. Cimino vond het toen wel mooi geweest en hield ermee op.

NieuwsFilm

meest populair