Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat een van de beste films aller tijden geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat een van de beste films aller tijden geen enkel beeldje won

'The Good, The Bad and The Ugly' verdiende meerdere Oscars maar werd niet eens genomineerd.

Het komt wel vaker voor dat de Academy voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Soms gaan de Oscars naar een film of persoon waarvan je het totaal niet had verwacht maar grote kanshebbers gaan met lege handen naar huis. The Good, The Bad and the Ugly hoort in die laatste categorie.

Elke filmkenner kent de naam Sergio Leone wel. De Italiaanse grootmeester heeft al heel wat moois gemaakt, maar zijn beste werk is in de ogen van de nodige cinefielen toch wel het 1966 pareltje The Good, The Bad and The Ugly.

Verhaal
De hoofdrol is weggelegd voor niemand minder dan Clint Eastwood, die in de huid kruipt van de stoïcijnse 'Man with No Name'. De film is een episch verhaal van hebzucht, verraad en wraak en speelt zich af in de genadeloze setting van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Hoewel The Good, The Bad and The Ugly vaak wordt bestempeld als de beste western aller tijden, won de film geen enkele Oscar toen deze werd uitgebracht. Sterker nog, deze cultklassieker werd niet eens een enkele keer genomineerd.

Cijfers
De film is zeker behoorlijk geliefd. Als we kijken naar zijn IMDb-cijfer zien we dat deze staat op een prachtige 8,8 na meer dan 800.000 stemmen. Hierdoor staat de western op plek 10 in de beste films aller tijden. Ook het Rotten Tomatoes cijfer mag er zijn met zijn 97% score.


De spaghettiwestern van Leone wordt dan ook geprezen voor zijn meesterlijke beheersing van cinematografie en spanning. De prestaties van de gehele cast mogen er ook zijn, of we nu kijken naar de rol van Eastwoord of de twee schurken, Lee Van Cleef en Eli Wallach.

Topper
Natuurlijk mogen we ook niet de onvergetelijke muzikale score van Ennio Morricone vergeten, een van de beste componisten aller tijden die met The Good, The Bad and the Ugly een van zijn beste werken levert.


Hoewel de film destijds mogelijk niet werd erkend door de Oscars, is het vandaag de dag een hoeksteen van de filmgeschiedenis en heeft het zeker zijn plaats verdiend als een van de grootheden van het genre.

NieuwsFilm

meest populair