Heldhaftigheid ten top: deze fantastische oorlogsfilm showt de kracht van een enkele soldaat

Heldhaftigheid ten top: deze fantastische oorlogsfilm showt de kracht van een enkele soldaat

De jonge en onervaren Schofield moet de levens redden van 1600 collega's.

Goed tegen kwaad. Het is misschien wel het oudste filmconcept dat er bestaat, maar eentje waarvan we nog steeds smullen. Kijkers scharen zich maar wat graag achter een personage dat uitgroeit tot een held. In 1917 zit ook zeker zo'n verhaal verwerkt.

1917 is een pareltje van Sam Mendes, dat terecht wordt geprezen als een van heldhaftigste films van de laatste jaren. Centraal in het verhaal staan twee jonge en onervaren Britse soldaten, Schofield en Blake, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een simpele maar tegelijkertijd levensgevaarlijke missie krijgen.

Reis
De twee moeten een uiterst belangrijke boodschap afleveren. Een race tegen de klok begint, en alleen Schofield en Blake kunnen voorkomen dat 1600 mannen, waaronder Blake's broer, om het leven komen.

Schofield wordt grandioos neergezet door George MacKay, die een alsmaar grotere naam in Hollywood aan het worden is (maar wel veel meer aandacht verdient), terwijl Blake wordt gespeeld door Dean-Charles Chapman. Opgelet, vanaf nu volgen SPOILERS!

Beproeving
Al vroeg komt Blake op tragische wijze om het leven, waardoor de volledige verantwoordelijkheid op de schouders van Schofield komt te rusten. De jonge soldaat moet zich een weg banen door verlaten loopgraven, verraderlijke mijnvelden en vijandelijke dorpen.


De spanning is voortdurend voelbaar, mede te danken aan de indrukwekkende cinematografie van Roger Deakins en de fantastische soundtrack van Thomas Newman. Het feit dat de film in één enkele take lijkt te zijn opgenomen, geeft de kijker het gevoel naast Schofield te staan, die ondanks zijn angst en uitputting nooit opgeeft.

Climax
De meest indrukwekkende scène komt richting het einde, wanneer Schofield door het slagveld rent, dwars door exploderende bommen en voorbij stormende soldaten, in de hoop de aanval nog te kunnen vermijden.


Hoewel hij uiteindelijk zijn doel bereikt, worden zijn heldhaftige daden nauwelijks erkend door de rest. Voor hen is hij slechts een boodschapper, niet wetend wat hij heeft doorstaan om hen te redden. Het is deze reis die 1917 tot een moderne klassieker maakt en een eerbetoon aan de anonieme helden van de oorlog.

NieuwsFilm

meest populair